İngilizler, tarih kitaplarından iki bin yıl önce topraklarını işgal eden Romalılara karşı atalarının kahramanca savaştığını öğrense de, 10 yıl önce bulunan bir miğfer bu gerçeği tersine çevirebilir.
Leicestershire kentinin eteklerinde bulunan ve parçaları 10 yıl süren çalışmanın ardından bir araya getirilen miğfer, işgal yıllarında bazı İngilizlerin Romalıların safında savaşmayı tercih ettiğini öne sürdü.
Sadece, üst rütbeli askerlere verilen gümüş kaplı süvari miğferinin, İngiliz kabile liderlerinin birinin mezarlığında bulundu. İngiliz arkeologlara göre, göz çarpıcı el işlemelerine sahip olan miğfer, tarihe bakış açısını önemli şekilde değiştirebilir.
İngiltere Müzesi’nin yürüttüğü araştırmanın başını çeken Dr. J.D Hill, “Bu miğfer, İngilizlerle Romalılar arasındaki ilişkiyi yeniden değerlendirmemiz gerektiğini gösteren çok önemli bir keşif. Bundan sonra basılacak tüm Roma tarih kitaplarında bu miğfer yer edinecek” dedi.
ASLANLARIN EŞLİK ETTİĞİ TANRIÇA
Hallaton Miğferi olarak adlandırılan zırh, M.S 43 yılında İmparator Cladius’un döneminde başlatılan sefer yıllarına ait. Üzerinde, aslanların eşlik ettiği bir Roma tanrıçası ve barbarları ayaklarının altında çiğneyen Roman İmparatoru tasviri bulunuyor.
Miğfer, 2000 yılında 400 dolarlık metal detektörüyle hazine avına çıkan Ken Wallace tarafından keşfedildi. Wallace, “O gün şanslı günümdü. Miğfere rastlamadan önce 200 tane metal para buldum… İlk gördüğüm şey gümüş bir kulaktı” dedi.
İngiltere Hazine Bakanlığı, bugün 71 yaşındaki Wallace ve arazi sahibine 230 bin dolar para ödülü verdi.
Miğferin bulunduğu mezarlıkta ayrıca 5,500 sikke bulundu. Arkeologlar, sikkelerin İngiltere’de Demir Çağı’ndan kalan en büyük hazineyi oluşturduğunu belirtti.
Miğfer, 10 yıl süren ve bir milyon dolara mal olan çalışma sonucu tek parça haline getirilen miğfer, İngiltere Müzesi’nde sergileniyor.
Wallace ve 10 yıl önce bulduğu miğfer.. (Hürriyet)