AnasayfaHaberler2.800 öğrenci tutuklu

2.800 öğrenci tutuklu

AB Komisyonu’nun dün açıkladığı Türkiye’nin 2012 yıllık İlerleme Raporu’nda, yargı, ifade ve basın özgürlüğü konusunda sert ifadeler yer aldı. Kürt meselesiyle ilgilenen yazar ve akademisyenlere dava açıldığı belirtilen raporda, terörle bağlantılı suçlamalar nedeniyle de 2.800 öğrencinin tutuklu olduğu kaydedildi.

AB Komisyonu’nun dün açıkladığı 2012 Türkiye ilerleme raporunda, yargı, ifade özgürlüğü ve basın kısıtlamalarına ağır eleştiri getirilirken, yeni anayasayla da ilgili uyarıda bulunuldu. Raporda, 2.800 öğrencinin terörle bağlantılı suçlamalardan ötürü tutuklu olduğu belirtildi. İşte raporda yer alan bazı saptamalar:

-3’üncü yargı paketi yetersiz: Reformlar, ifade özgürlüğüyle ilgili kayda değer ilerleme sağlamaya yetmedi. Yazar, akademisyen ve gazetecilere, Kürt meselesiyle ilgili yazdıkları, çalıştıkları için davalar açıldı. Birçok solcu Kürt gazeteci, terörizm propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklandı ya da hapiste. Terörle bağlantılı suçlamalar yüzünden 2.800’den fazla öğrenci tutuklu. Organize suçlar çerçevesi yoruma açık, bu da suistimale neden oluyor. Savcı ve mahkemelerin bu alandaki yorumları Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun olmuyor.

-Eğitim reformu: “4+4+4” olarak bilinen eğitim reformu hayata geçirildi. Bu gibi yüksek öneme sahip yasalarda, hazırlık ve danışma çalışmalarının yetersiz oluşu eleştirilere yol açtı.

-Sezaryen: Sezaryen doğumlara karşı yeterli hazırlık olmadan, sivil toplum ve en önemlisi kadın örgütlerinin görüşü alınmadan bir yasa hazırlandı.

-Ergenekon ve Balyoz: Raporda, “Balyoz Planı” ve “Ergenekon” gibi yapılanmalara yönelik davaların “Türkiye’de demokratik kurumların uygun işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için fırsat sunduğu fakat yargılama sürecindeki eksiklikler ve geniş kapsamla ilgili gerçek endişelerin bu davaları gölgelediği” ifadesi yer aldı.

‘Işığı gözümüze değil, önümüze tutsunlar’

AB Bakanı Egemen Bağış ise, raporla ilgili düzenlediği basın toplantısında, “AB ışığı gözümüze değil, önümüze tutmalı” dedi. Bağış, “İlerleme Raporları bizim için bir karne belgesi değildir. Bizim için İlerleme Raporları kendimize tuttuğumuz bir aynadır; ancak bu yıl AB’nin kırık aynasının bizim için büyük ölçüde yol gösterici olmaktan uzak bir İlerleme Raporu’nu ortaya çıkardığını görüyoruz” dedi. Bakan, “Yıl sonunda biz de Avrupa ile ilgili bir ilerleme raporu yazacağız” dedi.

Bağış şöyle konuştu: “Komisyon Türkiye’nin 33 faslın 32’isinde ilerleme kaydettiğini tespit etmiştir. Bu bir tespittir ve asla yoruma açık bir mahiyet taşımamaktadır. Buna rağmen, raporunn önemli bir bölümünde Türkiye’de ve Avrupa’da marjinal ideolojik kesimlerden duyduğumuz haksız ve mesnetsiz tezlerin yer bulması çok ciddi bir çelişkidir. Avrupa Birliği kendi tespitiyle çelişmektedir”.

MİT yasasına eleştiri

Raporda, Genelkurmay’ın hala Milli Savunma Bakanı yerine Başbakan’a bağlı olduğu, jandarma üzerinde sivil kontrolün yetersiz kaldığı, yargıda askeri ve sivil ikili yapının devam ettiği ve TSK İç Hizmet Kanunu’nun değiştirilmediği ifade edildi.. (Hürriyet)

AlaturkaOnline
AlaturkaOnlinehttps://AlaturkaOnline.com
Amerika'nın ilk Türkçe internet Gazetesi, Alaturka Online, 2001 yılından beri Amerika'da en çok okunan, tamamen bağımsız ve tarafsız haber yapan tek Türk Gazetesi. First Turkish American Newspaper - Amerika'daki Türklere Ulaşmanın en Kolay Yolu ! Habersizsiniz ya da Haber Sizsiniz! Alaturka, Gerçek insanlar, Gerçek Haberler. Amerika'daki Aileniz - Alaturka.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
İsminizi Buraya Yazın

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

502,183BeğenenlerBeğen
88,889TakipçilerTakip Et
3,552TakipçilerTakip Et
7,662TakipçilerTakip Et
58,900AboneAbone Ol

Kaçırmayın