30 Ağustos Zafer Destanı; Topal Osman Ağa ve Giresun Uşakları. Ayşe Şebnem Sarı Önerbay yazdı. İşte Zafer Türküsü’nün unutulmayan notalarının yazıldığı hikaye.
30 Ağustos Zafer Destanı; Topal Osman Ağa ve Giresun Uşakları
30 Ağustos Zafer Bayramı, 1922 yılında Dumlupınar’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz‘u anmak için kutlanan Ulusal Bayram’dır.
Bu yıl da her yıl olduğu gibi, ülkemizin ve dünyanın dört bir yanında yaşlısıyla genciyle her Türk insanı, bu önemli günün heyecanını kalben yaşayarak ve aynı zamanda derin acı hatıralarını hatırlayarak uyandı.
Kurtuluş Savaşı bir halk destanıdır
Kurtuluş Savaşı bir halk destanıdır. Yediden yetmiş yediye bir milletin uyanışı, özgürlük türküsünün susmayışıdır. Hem böyle bir ülkenin evladı olmaktan, hem de, Kurtuluş Savaşı’nın başından sonuna tüm evresinde Türk milleti’nin bekaası için can siperhane savaşan, cesaret timsali, Giresun Uşakları’nın ve Topal Osman Ağa’nın torunu olmaktan her zaman onur ve gurur duymaktayım.
Şan ve şerefimizle bu ülkede başımızı dik tutarak yaşamamıza sebep olan Türkiyem’izin tüm kahraman şehitlerini bu vesileyle önlerinde eğilerek selamlıyor, bu ulvi duyguyu iliklerinizde hissetmeniz için sizleri Afyonkarahisar İscehisar ilçesi’ndeki “Giresun Şehitliği”ni bir kez olsun ziyarete davet ediyorum.
Şimdi de, Zafer Türküsü’nün unutulmayan notalarının yazıldığı bu hikayeyi okumaya hazır mısınız?
GİRESUN: KENDİ TOPRAKLARI DIŞINDA BAŞKA BİR ŞEHİRDE DE ŞEHİTLİĞİ BULUNAN TEK İLDİR…
Giresun ili dünya tarihinde nadir rastlanabilecek bir kahramanlık efsanesinin gururunu taşır.
İki alay asker kendi memleketi dışında başka bir şehirde düşmana karşı destan yazarak şehit olmuşlar ve yine kendi memleketleri dışında gömülüp vatanlarının koynuna uzanmışlardır. Üstüne üslük, bu iki alay, “gönüllü” askerlerden oluşmuştur.

42. VE 47. GİRESUN GÖNÜLLÜ ALAYLARI
42. ve 47. gönüllü alayların tamamı Giresun uşaklarından kuruludur. Tüm ihtiyaçları vatansever Giresun halkı tarafından karşılanarak oluşturulan 42. Giresun Gönüllü Alayı’nın başına Giresun Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan Bey, 47. Giresun Gönüllü Alayı’nın başına da Giresun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Giresun Belediye Başkanı Osman Ağa (Topal Osman) geçmiştir.

Osman Ağa, önce Koçgiri İsyanı’nı bastırır. Daha sonra Samsun’da Hüseyin Avni Alpaslan Komutası’ndaki 42. Alay’la buluşarak Rum çetelerine karşı büyük bir harekata girişirler. Bu sırada başlayan Sakarya Meydan Muharebesi‘ne katılırlar. Giresun Gönüllü Alayları burada büyük yararlılık gösterir. Her iki alayın tamamına yakını ve Hüseyin Avni Alpaslan bu savaşta şehit düşmüştür.
Sakarya Zaferi’nden sonra mevcudunun tamamına yakınını kaybeden 42. Alay lağvedilir, 47. Alay ise mevcuduna takviyeler yapılarak Büyük Taarruz’a hazırlanır.
47. Alay, “26 Ağustos 1922″ tarihinde Mustafa Kemal’in emriyle Büyük Taarruz’a katılır. Giresun Gönüllüleri Alayı, Afyon’un İscehisar ilçesi Karaağaç ve Doğanlar köyü sınırları içerisindeki “Kabaçkıran” ve “Dedesivrisi (Sivritepe)” mevkilerinde mevzilenmiş olan düşmanla savaşmıştır. Ne acıdır ki, arkadaşlarına su getirmek için Doğanlar köyüne inen Ahmet Halis elindeki su bidonlarıyla geri döndüğünde 14 arkadaşının şehit edildiğini görür. Hemen aceleyle dualar ve gözyaşları arasında şehitler bulundukları yere gömülür. 36 saat süren bir taarruzdan sonra Giresun uşakları düşmanı Dedesivri Tepesi mevkiinden atmaya muvaffak olurlar.
İşte o genç, Giresunlu Ahmet Halis Asal yıllar sonra, hem savaş alanını gezmek hem de şehit düşen arkadaşlarının mezarlarını ziyaret için 1964 yılında Doğanlar Köyüne gider ve kahraman arkadaşları için bir şehitlik yaptırma girişiminde bulunur. Ahmet Halis Asal’ın girişimi ve Giresunlu emekli General Doktor Ali Rıza Erkan, Afyon Valisi Ahmet Balkan, Batı Menzil Komutanlığı ve Doğanlar köylülerinin yardımlarıyla 1967 yılında, şehitlik etrafı taş duvarlarla çevirilerek inşa edilir.
Ahmet Halis Asal bu şehitlikte kendisine de bir mezar yaptırmıştır. Vasiyeti üzerine bir manga askerle resmi tören niteliğinde cenaze töreni ile aynı şehitliğe defnedilmiştir.
Böyle bir destana istinaden, bugün bölgeye Giresunlu Gönüllüler’in anısına ‘Giresun Şehitliği’ diye anılan abide dikilir. Şehitlerimizin ebedi istirahatgahı burasıdır.
Giresunlular Şehitliğinde Yatan Kahraman Askerlerimiz:
1-Boztekke köyünden Ali oğlu Hasan 1311.
2-Çukur Köyünden Mehmet oğlu Necip 1317.
3-Alınyoma Bala köyünden Osman Oğlu Hüseyin 1317
4-Kemaliye Köyünden Ahmet Oğlu Mustafa1315.
5-Çiçekli Köyünden İlyas Oğlu Resim 1316.
6-Sayca Köyünden Ahmet Oğlu Dursun 1314.
7-Görele Daylı Köyünden Mustafa Oğlu Yusuf Çavuş 1311.
8-Keşap Küçükgeriş Köyünden Emin Oğlu Yusuf Çavuş 1315.
9-Keşap Karabulduk Köyünden Şükrü Oğlu İbrahim 1315
10-Dereli YavuzKemal Hapan Köyünden Yusuf Oğlu Osman 1314.
11-Bulancak Ucarlı Mahallesinden Hüseyin Oğlu Niyazi 1314.
12-Bulancak Talipli Köyünden Hüseyin Oğlu Nazım 1316.
13-Keşap Halkalı Köyünden Salih Oğlu Abdullah 1317.
14-Homurlu Köyünden Ahmet Oğlu Osman 1309.
15-Ahmet Halis Asal (Gazi)
Her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Afyonkarahisar’da ki Giresun Şehitliği’nde çok sayıda katılımın olduğu Anma Töreni düzenlenmektedir. Bunun yanısıra, Giresun Şehitliği, yılın her günü ziyaretçilerini kabul etmeye devam etmektedir. Sevgili Babam, en sevdiğim Giresunlu Namık Kemal Sarı’nın her zaman iftihar ettiğim ve kendisine şükran duyduğum, tarih bilinci sayesinde, bizzat ziyaret ettiğim İscehisar’da halkın yoğun ilgisi ve minnettar bakışlarıyla karşılaşmanın kanımı nasıl alevlendirdiğini ve bunun nasıl övünç kaynağı bir his olduğunu ayrıca itiraf etmeliyim.
Sonuç olarak; Milli mücadelemizde istisna olan ve gönüllü alaylar olarak tarihe geçen efsane 42. ve 47. Alayların büyük yararları olmuş ve savaşın lehimize dönmesinde büyük katkılar sağlamışlardır. 42. ve 47. Alayların Milli Mücadelede göstermiş oldukları özveri ve başarı Giresun’un ve Türk milletinin övünç kaynağıdır.
Şehitlerimizin o ebedi istirahatgahlarının huşu veren havasını iliklerimde hissedip, Yüce Atatürk’ün, atalarımızın ve dedelerimizin yanına uzanıp; Ey Kahraman Ecdad! Sen kalk, ben yatayım diyecek yüreğim ve benim gibi yüreklerle, özgür, boyun eğmeyen, kısrak gibi bozkırlarda koşan, şanlı tarihimizle gurur duyuyorum.
Kutlu Olsun 30 AĞUSTOS..
Ne Mutlu Türk’üm Diyene!
AYŞE ŞEBNEM SARI ÖNERBAY/ Los Angeles
Not: Giresunlar Şehitliği Adres,
Doğanlar Köyü, 03752 İscehisar/Afyonkarahisar, Türkiye.