Türkiye’nin İsrail ile yaşadığı uzun süreli kriz devam ederken, ABD Kongresi’nde de uzun süredir fiili olarak beraber hareket ettikleri gözlenen Rum ve Yahudi lobisi ortak bir yapılanmaya gitmeye karar verdi. Kongre’nin Rum kökenli Florida Milletvekili Gus Bilirakis, Helen-İsrail Kongre İttifakı adlı oluşumun kurulduğunu bir basın açıklamasıyla duyurdu.
Hafta başında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in Yunanistan’a yaptığı iki günlük resmi ziyarete denk gelen açıklamada Bilirakis, “Yunanistan ve İsrail, uzun süreden beri ikili ilişkilerini değişik alanlarda kuvvetlendiriyorlar. Bu haftaki ziyaret de iki ülke arasında halihazırdaki güçlü ilişkilerin üzerine geldi. Müttefiklerimizi desteklemek ve işbirliğini daha da ileriye götürmeleri için onları teşvik etmek bizim çıkarımızadır” dedi.
Türkiye ve İsrail ilişkilerinin 2010 Mayıs’ında yaşanan ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara olayının ardından krize dönüşmesiyle, ABD Kongresi’nde İsrail lobisinin etkisiyle Türkiye aleyhine bir hava oluşmuştu. Türkiye’yi, Ermeni soykırımı iddiaları ve Kıbrıs nedeniyle sıkıştırmak isteyen Ermeni ve Rum lobileri de bu krizi fırsat bilerek Türkiye aleyhine birçok konuda İsrail lobisinin desteğini almıştı. En son iki hafta önce Türkiye’nin Amerikan yerlileri ile bir ticari anlaşma yapmasını sağlayacak bir tasarı Kongre’de bu işbirliği sonucu reddedildi. Bilirakis’in duyurusunu yaptığı oluşumla, bu ortaklık da resmi bir zemine kavuşmuş oldu.. (Hürriyet)