Alaturka’nın Amerika’daki Türkler için özel sayfası AlaturkaAmerika, 5 Ekim’den bu yana Facebook ve Instagram’da kapalı. Federal dava haberimizi kaldırmamız için para teklif ettiler. Reddettik. Ardından tehditler ve sahte telif şikâyetleri geldi: kendi muhabirlerimizin adlarıyla yapılan 27 şikâyetle 52 içerik kaldırıldı.

2001’den bu yana yayın yapan Alaturka olarak okuyucularımıza yaşananları açıklıyoruz.
23 Eylül’de, kamuya açık ABD federal mahkeme kayıtlarına dayanan bir haberin kaldırılması istendi. Belgelenmiş bir hata varsa düzeltmeye hazır olduğumuzu, ancak bu gerekçeyle haberi kaldırmayacağımızı bildirdik.
29 Eylül’de kendisini “ajans” olarak tanıtan başka bir kişi, aynı haberle ilgili paylaşımların para karşılığında kaldırılmasını teklif etti. Reddettik.
30 Eylül’de telif şikâyetleri başladı. Aynı gün, şikâyet başvurularında da kullanılan bir e-posta adresinden, haberi kaldırmazsak yeni bir şikâyetle hesabımızın kapatılacağı yönünde yazılı tehdit aldık.
Bugüne kadar 11 farklı e-posta adresinden 27 sahte şikâyet yapıldı ve 52 içerik kaldırıldı. Şikâyetlerde kendi muhabirlerimizin ve katkı sağlayıcılarımızın adları kullanıldı. Adları kullanılan kişiler, bu başvuruları yapmadıklarını Meta’ya yazılı olarak bildirdi.
Instagram hesabımız 3 Ekim’de kapatıldı, 4 Ekim’de açıldı ve yeni şikâyet sonrasında tekrar kapatıldı. 5 Ekim’de Facebook sayfamız da askıya alındı. Bugün iki yayın kanalımız da kapalı.
50’den fazla itiraz yaptık ve imzalı karşı bildirimler gönderdik. Meta 22 içeriği geri açtı. Ancak 14 Ekim itibarıyla sayfamız ve hesabımız hâlâ kapalı. Olayı FBI’ın İnternet Suçları Şikâyet Merkezi’ne (IC3) bildirdik ve basın özgürlüğü kuruluşlarına ilettik.
Haberi kaldırmak isteyen kişi, para teklifini yapan kişi ve şikâyetleri düzenleyenler arasındaki ilişkinin tamamını bilmiyoruz. Belgelerimizi muhafaza ediyor, kesinleştiremediğimiz bir fail isnadında bulunmuyoruz.
AlaturkaAmerika, Amerika’daki Türklerin sağlık uyarılarına, göçmenlik gelişmelerine, toplum haberlerine ve günlük yaşam bilgilerine ulaşması için büyüttüğümüz yayın kanalı. Kapanması, okuyucularımızla kurduğumuz bu bağı kesintiye uğratıyor.
Meta’dan tüm başvuruları, yazılı tehdidi ve adı kullanılan kişilerin beyanlarını birlikte incelemesini; sahte başvuruların yol açtığı yaptırımları kaldırmasını ve hesaplarımızı yeniden erişime açmasını talep ediyoruz.
Haberlerimizi para ya da tehdit karşılığında kaldırmıyoruz. Belgelenmiş hataları düzeltmek ise gazetecilik sorumluluğumuz.
Bu açıklamayı paylaşarak sesimizin duyulmasına destek olabilirsiniz. Yayınlarımızı AlaturkaOnline.com ve Instagram’da @alaturkaonline üzerinden takip edebilirsiniz.
Alaturka Yayın Yönetimi
14 Ekim 2026
İletişim: alaturka@alaturka.com
