ABD’ye yatırım çıkarması yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Los Angeles’te programı takip eden gazetecilerle bir araya geldi.
Yeni Akit yazarı Serdar Arseven’in Hakan Fidan’a yönelik saldırılar ile ilgili sorusu üzerine Babacan, “Uluslararası piyasa oyuncuları siyasi ve ekonomik istikrarı yakalayan Türkiye’den rahatsızlık duyuyorlar” dedi.
Ali Babacan’dan önemli uyarılar ve tespitler…
ABD’ye yatırım çıkarması yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Los Angeles’te programı takip eden gazetecilerle bir araya geldi.
“MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a yönelik saldırılara” ilişkin sorumuzu cevaplandıran Babacan sözü Gezi olaylarındaki “yabancı parmağına” getirdi. Gezi olaylarındaki faiz lobisinin dezenformasyon çabalarına dikkat çeken ve bu çabalarla Hakan Fidan’a yönelik saldırılar arasındaki bağlantıya vurgu yapan Babacan, siyasi ve ekonomik istikrarı yakalamış bir Türkiye’den rahatsızlık duyulduğunun altını çizdi. Babacan, “İlk günlerde farklı gruplar vardı. Sonrasında yatırımcılar üzerinde piyasaya oyuncuları üzerinde dezenformasyon çalışmaları oldu, İstanbul ve Londra kaynaklı. Faizlerin yükselmesinden toplu şekilde istifade eden kesimler oldu” dedi.
Türkiye dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD’ye yatırım çıkarması yaptı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu iş dünyası temsilcileri Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlatıyor.. Türkiye’deki gelişmeleri iş çevrelerinin yanı sıra düşünce kuruluşları ve üniversiteler gibi geniş çevrelere duyurmak istediklerini belirten Babacan, son dönemde Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Sermaye Kanunu ve Bireysel Emeklilik Sistemi gibi konularda önemli reformlar yapıldığını söyledi. Demokratikleşme paketinin önemine de vurgu yapan Babacan, “Bunları çok anlatmak gerekiyor. Mayıs ayından beri Gezi olayları ile de başlayan süreçte ciddi bir yıpranma oldu Türkiye algısında hasar meydana geldi. Bunun onarılması da zaman alacak. Bu haftaki çalışmalar da bunu gerektiriyor” diye konuştu.
KREDİ KARTINA FREN!
Kredi kartında takibe düşme oranı ve taksitli satışların tutarı artarken Babacan’dan “kartınızı dikkatli kullanın” uyarısı geldi. Kredi kartının borçlanma değil ödeme aracı olduğuna dikkat çeken Babacan, “Kredi kartı faizi yüksek. Gününde ve tam ödemek esas olmalı. Kazanıp harcıyorsak sorun yok. Kazandığımızın üzerinde borçlanarak harcıyorsak sürekli borç büyüyor” dedi. Babacan, gelirin üzerinde harcama yapmanın hem ülkenin makro dengeleri hem de hane halkı için olumlu sonuçlar vermediğini söyledi.
ABD TEDBİR ALSAYDI MORTGAGE KRİZİ OLMAZDI!
Kredi limitlendirmesinin önemi konusunda ABD’deki Mortgage krizini örnek veren Ali Babacan, “Amerika’da yüzde 25 limit kuralı olsaydı, Mortgage krizi çıkmayacaktı. 200 bin dolarlık eve 220-230 bin dolarlık krediler kullandırttılar. Dolayısı ile, gücü olmayanlara da ev aldırttılar. Hatta bu konuda reklam bile yapıyorlardı” cümlelerine yer verdi.
TOBB ile birlikte, ikincisi gerçekleştirilen Türk Yatırım Haftası kapsamında, Los Angeles, California, Seattle ve Chicago’da bir dizi etkinliklerde bulunacaklarını belirten Babacan, bu seyahatin amaçları arasında, Gezi olayları sırasında Türkiye’nin sarsılan imajının tekrar iyileştirilmesi düşüncesinin de bulunduğunu belirtti.
ÜRETİME SONUNA KADAR DESTEK, KAZANMADAN HARCAMAYA SON!..
Babacan, son dönemlerde gerçekleştirdikleri reform niteliğindeki çalışmalarla özellikle kredi kartının hesapsız kullanımından dolayı artan “Kazanmadan harcama” eğilimini frenlemeyi hedeflediklerini belirterek, “Aşırı tüketim için bunu yaparken, üretimi teşvik için bütün enstrümanları devreye alıyoruz” dedi.
TURİZM GİDERİ 5 MİLYAR DOLAR’A ULAŞTI!..
Türkiye’den yurtdışına giden turist sayısının 4 milyonun üzerine çıktığını ifade eden Babacan, yıllık giderin 5 milyar doları bulduğunu kaydetti. Babacan, bu konuda da dikkatli olunmasını istedi.
DİASPORA İDDİALARINA KARŞI DIŞİŞLERİ ETKİN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR!
Babacan, 1915 olaylarının 100. yılına (2015) ilişkin “Diaspora” çalışmalarına karşı neler yapıldığına ilişkin soruya cevap verirken de Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki faaliyetlerin etkin şekilde sürdüğünü bildirdi. (AA)