AnasayfaHaberlerAmerikaBeyaz Saray'da İlk 'Arap Baharı' Lideri

Beyaz Saray’da İlk ‘Arap Baharı’ Lideri

Beyaz Saray’da Başkan Barack Obama’yla görüşen ilk Arap Baharı lideri Tunus Başbakanı Beji Caid Essebsi oldu. İki lider görüşmelerinde Tunus’ta demokratikleşme ve ekonomik kalkınma konularını ele aldı.

Tunus, Arap Baharı’nın başladığı ülke… Diktatör Zin el Abidin bin Ali’nin devrilmesinden sonra demokrasi hareketi başarılı bir şekilde Mısır ve Libya’ya yayılmış; Yemen, Bahreyn ve Suriye’de de gösterilerin başlamasına neden olmuştu.

Eski rejim sırasında önemli bir konumda olan Başbakan Essebsi, bin Ali’nin devrilmesinden bu yana ülkeyi idare ediyor.

Başkan Obama, geçen ay New York’ta Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin liderleriyle görüşmüşt, ancak ilk kez Arap Baharı liderlerinden birini Beyaz Saray’da konuk ediyor.

Obama, “Bireylerin bazı vazgeçilemez hakları olduğuna, bu hakların sorumlu, demokratik, seçimle işbaşına gelmiş ve azınlıkların haklarını koruyan bir hükümet tarafından tanınması gerektiğine inananlar olarak Tunus hepimiz için bir esin kaynağı olmuştur,” dedi.

Başbakan Essebsi de Tunus’daki değişimi memnunlukla karşılayan ilk liderden birinin Obama oldığuğunu söyleyerek ülkesindeki gelişmelerin tüm bölge için önem taşıdığını anlattı.

Tunus’ta iki hafta sonra seçim yapılacak. Arap Baharı ülkelerinde yapılacak ilk genel seçimde yeni Tunus parlamentosu için 100 parti yarışıyor. Meclis Tunus’un yeni Anayasasını hazırlayacak. Kamuoyu yoklamalarına göre seçimlerde İslamcıların avantaj elde etmesi bekleniyor.

Başkan Barack Obama, Amerika’nın demokratik reformların gerçekleşmesi için Tunus’la Mısır’a odaklanacağını açıkladı. Bu bağlamda Obama uluslararası toplumla birlikte Tunus’ta uygulanacak ekonomik istikrar programı üzerinde çalıştıklarını ve dış borcun silinmesi için girişmde bulunacaklarını kaydetti. Amerika Tunus’a şu ana kadar 39 milyon dolar yardım yaptı ve Obama yardımın genişletilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. (VOA)

AlaturkaOnline
AlaturkaOnlinehttps://AlaturkaOnline.com
Amerika'nın ilk Türkçe internet Gazetesi, Alaturka Online, 2001 yılından beri Amerika'da en çok okunan, tamamen bağımsız ve tarafsız haber yapan tek Türk Gazetesi. First Turkish American Newspaper - Amerika'daki Türklere Ulaşmanın en Kolay Yolu ! Habersizsiniz ya da Haber Sizsiniz! Alaturka, Gerçek insanlar, Gerçek Haberler. Amerika'daki Aileniz - Alaturka.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
İsminizi Buraya Yazın

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

500,844BeğenenlerBeğen
94,073TakipçilerTakip Et
3,552TakipçilerTakip Et
7,662TakipçilerTakip Et
58,900AboneAbone Ol

Kaçırmayın