63.4 F
Los Angeles
18 Mayıs 2024
AnasayfaHaberlerAmerikaBilgiye Ulaşan Kadınların Gözlerindeki Mutluluğu Gördüm

Bilgiye Ulaşan Kadınların Gözlerindeki Mutluluğu Gördüm

Ankara’nın Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından örnek gösterilen, 35 bin kadının eğitim aldığı ”Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri” projesini BM ”Kadının Statüsü Komisyonu 55. Oturumu”nda anlattı.

22 Şubat-4 Mart tarihlerinde BM ”Kadının Statüsü Komisyonu 55. Oturumu” kapsamında, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği ve Altındağ Belediyesi tarafından düzenlenen ”Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri” projesinin anlatıldığı toplantının açılışını BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan yaptı.

Altındağ Belediye Başkanı Tiryaki, AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan’ın moderatörlüğündeki toplantıda, yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı Altındağ ile ilgili bilgi verdi. 

Altındağ’ın büyük bir kısmının gecekondularla kaplı olduğunu ifade eden Tiryaki, bölgedeki kadınların çoğunun eğitimsiz olduğunu belirterek, ”Altındağ’da oturan kadınların yüzde 20’si okuma yazma bilmiyor. Şehirde yaşamalarına rağmen şehirli olamamışlar. Şehrin hiçbir nimetinden faydalanamamışlar. Ne yazık ki çocukları da yeterli eğitim alamamışlar” dedi.

Tiryaki, 20-30-40 yıldır Altındağ’da yaşayan bu insanların evlerinden dışarı çıkmadıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

”Çalışmıyorlar. Başka bir deyişle kentte yaşıyorlar, ama kentli değiller. Sadece ev işleri ve eşleriyle çocuklarının bakımlarıyla uğraşıyorlar. Çoğu dar gelirli aileler ve ömürlerinde hiç sinema, tiyatro, spor aktivitesi, konser, sanatsal aktivite, müze görmemişler. Ben Ankara’ya ilk geldiğimde 2003’te, Altındağ’a yerleştim ve tüm bu problemlerle yüz yüze geldim. Ankara’ya henüz geleli bir yıl olmuşken, belediye başkanı olarak seçildim. Bu pozisyona geldiğimde bir kez daha kadın eğitiminin önemini anladım. Bu yüzden belediye olarak kadınların ve çocukların eğitim için çalışmalar yürütmeye karar verdik. Aslında belediyelerin görevi olmamasına rağmen, Kadınlar Eğitim ve Kültür Merkezleri açmaya başladık. Çünkü kadınlar bizim için çok değerli.”

İlk kültür merkezini 2005’te açtıklarını, ilk dönemlerde kimsenin merkeze gelmediğini anlatan Tiryaki, ama bundan yılmadıklarını ve sabırla çalıştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

”Vazgeçmedik. Altındağlı kadınları evlerinde uzman kişilerle birlikte ziyaret ettik. Psikologlar, sosyologlar, doktorlar, öğretmenler ve belediye görevlileri ile bıkmadan usanmadan amacımızın ne olduğunu, bu kültür merkezlerinin neden önemli olduğunu anlattık. Bugün, aradan 5 yıl geçti ve biz 22. Kadınlar Eğitim ve Kültür Merkezimizi açtık. 35 bin kadın bugün bu merkezlere devam ediyor. 5 yılda çok büyük mesafe aldık. Bu kadınlar bize güveniyor, amacımızın siyasi olmadığını, gerçekten tüm samimiyetimizle kadınlarımızın daha eğitimli ve toplumda hak ettikleri konuma ulaşabilmeleri için çalıştığımızı biliyor ve görüyorlar.”

Veysel Tiryaki, 35 bin kadının bu merkezlerde okuma yazma, bilgisayar, İngilizce, diksiyon, anne ve çocuk eğitimi, hamilelik eğitimi, cilt bakımı, manikür pedikür, kuaförlük, trikotaj, resim, dikiş nakış, örgü, takı tasarımı, ahşap boyama, sabun, taş bebek, ev aksesuarları, nikah aksesuarları, tiyatro, Türk sanat müziği, Türk halk müziği, halk oyunları, modern dans gibi 200’den fazla kursa katıldıklarını vurguladı. 
5 yılda 17 bin kadına 500 farklı konuda eğitim semineri verdiklerini anlatan Tiryaki, bunun dışında Altındağlı kadınlar için geziler organize ettikleri, bugüne kadar 20 bin 248 kadının Ankara içi gezilere, 21 bin 103 kadının da şehir dışı gezilere katılma imkanı bulduklarına dikkati çekerek, ”Altındağ Belediyesi, her haftasonu tiyatro ve sinemaya da götürüyor. 5 yılda 10 bin 305 kadın tiyatroya götürülürken, 15 bin 451 kadının ise sinemada film izlenmesi sağlandı. Tüm bu aktiviteler ücretsiz. İlk günlerde merkezlere hiçbir kadın gelmezken, bugün 35 bin kadın aktif olarak haftanın 5 günü bu merkezlere devam ediyor” diye konuştu.

Tiryaki 5 bin 500 kadının belediyenin kursları sayesinde okuma yazma öğrendiğini, bin 300 kadının diksiyon kurslarına katıldığını, 2 bin 400 kadının da bilgisayar sertifikası aldığına işaret ederek, ”Tüm bu kursları tamamlayan kadınlara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sertifika veriliyor ve bu sertifikalarla kadınlar çok daha kolay iş bulabiliyor. Bu demek oluyor ki, Altındağlı kadınlar artık çalışıp kendi paralarını kazanabiliyorlar. Altındağlı kadınlar artık daha sosyal. Kendilerine olan güvenleri arttı. Yani kısacası Altındağlı kadınların hayatları bu beş yılda çok değişti” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Altındağ Belediyesi Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri’ne ilişkin hazırlanan kısa filmin gösterimi yapıldı. 
Eğitim merkezlerine devam eden kadınların neler yaptıklarını ve hayatlarının nasıl değiştiğini anlattıkları film, toplantıya katılanlardan alkış aldı.


PROF. DR. NARLI: MERKEZLERE YAPTIĞIM ZİYARETLERDE, BİLGİYE ULAŞAN KADININ GÖZLERİNDEKİ MUTLULUĞU GÖRDÜM

AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan, ”Altındağ, kadın dostu kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” dedi.

BM’de 22 Şubat-4 Mart tarihleri arasında düzenlenen Kadının Statüsü Komisyonu 55. Oturumu kapsamında, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği ve Altındağ Belediyesi tarafından ”Altındağ Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri” projesinin anlatıldığı toplantının açılışını BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan yaptı.

Apakan konuşmasında, Altındağ Belediyesi tarafından açılan 22 merkezde 35 bin kadının eğitim almasının son derece etkileyici olduğunu ve bu eğitim kurslarının kadınların toplumdaki statülerini güçlendirdiğini söyledi.

Toplantının başkanlığını yapan AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan konuşmasında, Türkiye’nin BM Kadının Statüsü Komisyonu 55. Oturumu toplantılarına son derece aktif şekilde katıldığını ve bu kapsamda 3 yan etkinlik düzenlediğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın BM Kadının Statüsü Komisyonu 55. Oturumunun açılışında 22 Şubatta BM Genel Kurula hitap ettiğini, ayrıca İstanbul Kadın Araştırmaları Merkezi’nin (İKAM) Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği ile işbirliği yaparak BM’de düzenlediği ”Türkiye’den Kadın Çalışmaları” konulu toplantıya katıldığını anımsatan Asan, Türkiye’nin kadın hakları da olmak üzere her alanda geliştiğini ve son 8 yılda Türkiye’de 80 yeni üniversite kurulduğunu ifade etti.

Asan konuşmasında, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin, kadınların eğitimine yönelik son derece ”takdire şayan bir proje” geliştirdiğini belirterek ”Ben kendisine tüm Ankaralılar adına teşekkür etmek istiyorum, kendisiyle gurur duyuyoruz” dedi.

”Altındağ kadın dostu kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” diye konuşan Asan, Altındağ’ın Türkiye için son derece önemli tarihi bir belediye olduğunu belirterek Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu ilçede kurulduğunu vurguladı.

Asan, bu önemli projeyle Altındağ’da yaşayan ev hanımların sosyalleştiklerini ve toplumun bir parçası haline geldiklerini ifade etti. 
Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, toplantıda, ”Altındağ Kadının Dönüşümü-Altındağ Belediyesi’nin Kadın ve Kalkınma Açısından Lider Projesi” başlıklı bir sunum yaptı.

Altındağ Belediyesi tarafından 2005 yılında başlatılan eğitim projesiyle 35 bin kadının hayatının değiştiğini söyleyen Narlı, bu kadınların öğrenmeye ve bilgiye susadıklarını, bu önemli projenin de kadınların susuzluklarını gidermelerinde ve kişisel potansiyellerine ulaşmalarında son derece başarılı olduğunu ifade etti.

Altındağ’da en önemli sorunlardan birinin kadınların okuma yazma bilmemesi olduğunu vurgulayan Narlı, bu eksikliği gidermede ”Altındağ Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri” projesinin büyük başarı elde ettiğini söyledi. Şu an devam eden programın 18 yaş üstü kadınları hedef aldığını anlatan Narlı, kendisinin de bizzat bu 22 merkezi ziyaret ettiğini, detaylı bilgi aldığını belirtti.

Narlı, ”Ziyaretlerim sırasında gördüm ki programa katılan kadınlar değişiyor, bu değişimi onların kalplerinde gördüm, bilgiye ulaşan kadınların gözlerindeki mutluluğu gördüm” diye konuştu.

Projenin sosyal etkisinin son derece etkileyici olduğunu dile getiren Narlı, bu etkilerden birinin de kadınların toplum içinde kendilerine güven duymaları olduğunu söyledi.

Altındağ Belediyesinin 8-18 yaş arasındaki gençler için de ”Gençlik Merkezleri” açtığını anımsatan Narlı, aynı zamanda belediyenin kreş ve anaokulları açmayı planladığını, bu çok önemli girişimin de kadınların kendi gelişimleri için daha çok zaman ayırabilecekleri anlamına geldiğini söyledi.

NEW YORK (A.A) – Özlem Şahin Şakar

Alaturka Online
Alaturka Onlinehttps://www.AlaturkaOnline.com
Amerika'nın ilk Türkçe internet Gazetesi, Alaturka Online, 2001 yılından beri Amerika'da en çok okunan, tamamen bağımsız ve tarafsız haber yapan tek Türk Gazetesi. First Turkish American Newspaper - Amerika'daki Türklere Ulaşmanın en Kolay Yolu ! Habersizsiniz ya da Haber Sizsiniz! Alaturka, Gerçek insanlar, Gerçek Haberler. Amerika'daki Aileniz - Alaturka.

ALATURKA AİLESİ ÜYELERİ NE DİYOR?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

181,421BeğenenlerBeğen
83,869TakipçilerTakip Et
3,552TakipçilerTakip Et
7,662TakipçilerTakip Et
42,100AboneAbone Ol

Kaçırmayın

Alaturka Online sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et