Gazeteci Hrant Dink‘in dördüncü ölüm yıldönümünde, Agos gazetesi önünde anma töreninin gerçekleştiği saatlerde Avrupa Birliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayhan Kaya “Hrant Dink’in yaşam felsefesi ile çok denk düşen “Birlikte Yaşama,Türkiye’de Hoşgörü Kültürü” konulu konferansa, Hrant Dink’i anarak, onun sözlerine yer vererek başladı.
“Accept Pluralism” ( Çoğulculuğu Kabul Et) projesi çerçevesinde yapılan bu proje; çok sayıda Avrupa ülkesinin ve Türkiye’den Bilgi Üniversite’sinin katıldığı bir proje.
Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman ; hoşgörü ve toleransa dair asimilasyon, ayrıştırma, bütünleştirme ve birlikte yaşama ilişki biçimlerini tanımladıktan sonra, Türkiye’nin 1990-2000’lere kadar asimilasyon politikası tarafından yönetildiğini ancak bunun iflası sonrası ayrışma tipinin öne çıktığını vurgulayarak, devlet politikalarında insan ilişkilerine yönelik eylemlerin öne çıktığına dikkat çekti.
Zaman Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan; tolerans yerine demokratlık önerdi. Tolerans kavramının hiyerarşiyi, eşitsizliği meşrulaştırdığından bahsetti.
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Kaymakcan, reel eğitime vurgu yaparak, eğitim müfredatındaki “ben senden üstünüm psikolojisini yok etmeliyiz” dedi.
Radikal gazetesi yazarı ve TESEV’den hukukçu Dilek Kurban da, hoşgörünün korumak, kollamak, emanet eden edilen kavramların örtülmesi, aslında büyük bir adaletsizliğin gizlenmesi olduğunu belirtti.
Siyaset bilimci Ahmet Yıldız da, tolerans kavramının üst kültürün elinde kamusal görünürlüğü ortadan kaldırmaya yarayan bir araç olduğu savundu.
Projenin içeriğini anlatmak isterim.
“ÇOĞULCULUĞU KABUL ET” PROJESİ
Bu proje Avrupa toplumlarında hoşgörüyü anlama ve kabul etme ihtiyacı ile birlikte politika belirleyicilerinin ihtiyaç duyduğu anahtar mesajları tespit etmeyi hedef alıyor. Çok sayıda Avrupa ülkesini kapsayan proje; hoşgörünün farklı anlayışlarını ve pratiklerini göstermek amacında.
Her ülkenin araştırma ekibi, o ülkeyi ve Avrupa ülkelerini ilgilendiren belli başlı olayları ve sorunları ortaya çıkaracak.
Bu amaçla; bireyler, gruplar ve eylemler üç kategoride incelenecek:
1- Hoşgörüye ihtiyacı olan ancak bizim hoşgöremeyeceğimiz;
2- Hoşgörmemiz gereken ama onaylamadığımız;
3- Hoşgörünün ötesine geçip, saygı duymak ve tanımak.
Her ülke şu unsurları araştıracak:
1- Kim hoşgörülür, ne zaman hoşgörülür/hoşgörülmez ve saygı duyulur?
2- Belirli bireyleri, grupları ve eylemleri hoşgörmek, hoşgörmemek ve onlara saygı duymak için farklı aktörlerin ileri sürdüğü nedenler nelerdir?
Projenin diğer bir ismi; AVRUPA’DA 21. YÜZYILIN YOL AÇTIĞI ZORLUKLARLA MÜCADELE
Bu proje şu sonuçları ortaya çıkarmayı hedeflemektedir:
– Tüm AB ülkelerinde ve Türkiye’de ilgili kamu politikalarını ve uygulamalarını inceleyen Hoşgörü ile Etnik ve Dinse l Çeşitlilik kavramlarının analizini yapmak.
– Her ülkenin kültürel çeşitliliğe duyulan hoşgörü ilkesi ile ilişkisini değerlendirmek için sayısal ve sözel göstergeleri kullanan bir Hoşgörü işaretleri Takım Çantası hazırlamak.
– Hoşgörü(süzlük) ve kültürel çeşitliliğe ilişkin sorunları tartışmak ve bunlara çözüm önermek amacıyla bir el kitabı yayınlamak.
– Akademisyenler için: 21. y.y. Avrupası’nda hoşgörü, çoğulculuk ve kültürel çeşitlilik konularında kaydedilen kavramsal ve bilimsel gelişmeler üzerine bir kitap ve bir çok makale yayınlamak.
Proje ile ilgili daha detaylı bilgilere www.accept-pluralism.eu adresinden ulaşabilirsiniz.
Sevgilerimle
Olcay Muslu Gardner
olcaymuslu@alaturkaonline.com
alaturkaonline.com