Doğan Can Gündoğdu henüz 20 yaşında ama öyle bir başarıya imza attı ki Hollywood kapıları, önünde ardına kadar açıldı. Youtube’a yeni yüklenenleri incelerken karşılaştım Doğan Can Gündoğdu ismiyle.
‘Batman’ filmi için bir jenerik çekmişti ve video 300 bin kişi tarafından seyredilmiş, Hollywood’dan iş teklifleri almıştı. “Kim bu çocuk” diye yaptığım kısa araştırma sonucunda Türkiye’nin genç ve hırslı yeteneklerinden biriyle tanıştım. Sizi de tanıştırayım.
Doğan Can Gündoğdu (20) Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü 3. sınıf öğrencisi. Yaşıtları gibi yaratıcı, çalışkan, sempatik… Onu akranlarından hobisi ayırıyor: Sinema. 10 yaşından bu yana önüne gelen her filmi seyreden, hatta pek çok kez kısa film çekip yarışmalara katılan Doğan Can Gündoğdu bugüne kadar hiç ödül almamış.
Ama yeni çektiği ‘Batman’ jeneriği, Doğan’ın önünde Hollywood kapılarının açılmasını sağladı. Nasıl mı? Her şey, bölüm hocasının verdiği jenerik ödeviyle başladı. Doğan, hocasının karşı çıkmasına rağmen hem filmlerinden hem çizgi romanından hayran olduğu ‘Batman’ filminin jeneriğini çekmek için kolları sıvadı. ‘The Dark Knight Rises’ adını alan sonuncu Batman filmi, aslında temmuz ayında vizyona girecek. Yönetmeni Christopher Nolan, başrollerde Christian Bale ve Anne Hathaway var. Ancak Doğan Can filmin çoktan hazır olan afişini görüyor.
Set fotoğraflarını internetten indiriyor ve işe koyuluyor. Kamerasını alıyor, evinin mutfağına giriyor ve masanın üstünde, gazete kağıdı, su ve buz kullanarak jeneriği çekiyor. Topu topu üç dakikalık bir çekim ve Doğan bunun için 10 TL harcıyor. Ama gören jeneriğin milyon dolarlar harcanarak çekildiğini sanıyor. Çektiği videoyu önce kendisi seyrediyor, “Bu iş oldu” diyor ve internete yüklüyor. İşte o zaman internet kelimenin tam anlamıyla ‘yıkılıyo’. İki gün içinde yüz bin kişinin izlediği jenerik, 10 günde 300 bin kişiye ulaşıyor.
Sonunda Doğan’ın düşlemeye bile cüret etmediği bir şey gerçekleşiyor: Jenerik videosu, Oscar ödülü almış, Amerikalı görsel efekt süpervizörü Paul Franklin’in dikkatini çekiyor. Franklin, twitter üzerinden videoyu izlediğini, harika bulduğunu belirten bir mesaj atıyor ve Doğan’a iş teklif ediyor. Tahmin edeceğiniz üzere, Doğan Can sevinçten taklalar atıyor.
Üstelik tekliflerin ardı arkası kesilmiyor: Kanada, Singapur, İngiltere, İtalya, Amerika-Los Angeles merkezli pek çok firma, Doğan’la çalışmak istediğini bildiriyor. Teklifler karşısında çok heyecanlandığını saklamayan genç yetenek okulunu bitirmeden tamzamanlı çalışmak istemiyor. Bu yüzden tüm firmalara “Mezun olmamı bekleyin” mesajını iletmiş. Ama bağımsız ve süresiz işlerin bir kısmını da onaylayan Doğan, 2013 yılında Amerika’da gösterime girecek bir filmin jeneriği için anlaşma imzaladı bile. Filmin senaryosunu okuduğunu, henüz çekime başlamadığnı söylüyor.
‘Başarmak için 10 yıl harcadım’
Doğan Can Gündoğdu’nun tek hayali, iyi işler çıkaran bir yönetmen olmak. Bu işi hangi ülkede yapacağını önemsemiyor. “Mekan önemsiz. İşin çok kaliteli olması, tek kriterim” diyor üstüne basa basa. İki lafının arasında “Hayalleri gerçekleştirmek meğer o kadar da zor değilmiş. Yapacağınız en ufak işi bile önemsemelisiniz” demekten de kendini alamıyor.
Jeneriğin bu kadar iyi olmasını beğenen ama az maliyetle çekilmesini eleştirenlere yanıtı net: “Evet, annemin mutfağında 10 TL harcayarak çektim ama bunu başarabilmek için 10 yıl harcadım. Çekim mekanının mutfak olması çok da benim tercihim değildi, zorunluluktu. Öğrenciyseniz ve imkanlarınız kısıtlıysa evinizi en iyi şekilde kullanmayı öğreniyorsunuz. Tabii işiniz bittikten sonra annenizle aranızın bozulmasını istemiyorsanız mutfağı güzelce toplamanız gerekiyor…” ( Yasemin Yurtman)