İran ve Ortadoğu ülkelerini hedef alan, oldukça etkili yeni bir virüs türü keşfedildi. İngilizce konuşan kişilerce yazıldığı belirtilen, “Flame” (alev) adı verilen kötü amaçlı yazılımın Ortadoğu’daki petrol ve gaz üretim tesislerine odaklanmış olabileceği belirtildi.
Symantec yöneticisi Vikram Thakur’a göre Flame, şimdiye kadar hazırlanmış en gelişmiş kötü amaçlı yazılım programı ve iki yıldır piyasada.
Flame’in ise fiziksel zarar vermeyi amaçlamadığı düşünülüyor. Rus internet güvenlik şirketi Kaspersky’nin virüs uzmanı Vitali Kamluk’a göre virüsün amacı büyük miktarda hassas veri toplamak.
Etkin olduktan sonra farklı yetenekler kazanan virüs ağa bağlanarak ekran görüntüsü alabiliyor ve mikrofon aracılılığıyla ses kaydedebiliyor. Daha sonra bu veriler, saldırıyı düzenleyen kişi ya da kuruma aktarılıyor.
SON İKİ YILDIR PİYASADA
Kaspersky yetkilileri virüsün siber eylemcilerden ziyade bir ülke tarafından geliştirildiğini tahmin ettiklerini ancak kaynağını bilmediklerini söyledi.
Bilinen en karmaşık siber tehditlerden biri olarak nitelenen Flame, Batı Asya ülkelerinde bilgisayarlardaki verileri silen “Wiper” adlı başka bir virüs araştırılırken keşfedildi.
Kamluk tespit ettikleri ilk vakanın 2010 yılına ait olduğunu, ancak virüsün çok daha uzun zamandır aktif olduğu tahmin ettiklerini söyledi.
İRAN’IN NÜKLEER PROGRAMINA SIZAN VİRÜSE BENZİYOR
Daha önce Stuxnet adlı bir virüs yazılımın İran’ın nükleer altyapısını hedef aldığı ortaya çıkmıştı.
Duqu adlı başka bir virüsün de bilgisayar ağlarına sızarak veri çaldığı belirlenmişti.
Bu iki virüsün birbirleriyle benzerlikleri olduğu ve İran’ın nükleer programını hedef aldığı düşünülüyordu.
Symantec yetkililerine göre, Flame’in de Stuxnet ve Duqu’ya benzeyen yanları bulunuyor. Stuxnet’e özgü bir unsurun Flame’de de bulunuyor olması, iki virüsün de aynı çevreler tarafından yazıldığı kanısını güçlendiriyor.
Kaspersky yetkililerine göre, virüs İran, İsrail, Sudan, Suriye Lübnan, Suudi Arabistan ve Mısır’da 600’den fazla birey, işletme, akademik kurum ve devlet sistemini hedef aldı.. (Hürriyet)
