Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ”Model ortaklık yaklaşımı, ABD yönetiminin kılcal damarlarına yayılmaya başlamış, bu fırsatı değerlendirmemiz lazım” ifadesini kullandı.
TOBB’dan yapılan açıklamaya göre TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD ziyareti çerçevesinde, dün merkezi New Jersey’de bulunan Amerikan-Türk Ticaret Odasını (ATCOM) ziyaret etti.
Hisarcıklıoğlu’na ziyaret sırasında ATCOM Başkanı Prof. Dr. İhsan Işık tarafından ATCOM Onursal Üyelik Belgesi verildi. ATCOM üyesi iş adamlarına hitaben bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu konuşmasında, ”Sizler Türkiye’nin dışa açılmasında, tanınmasında ve zenginleşmesinde çok önemli rol oynuyorsunuz. Aslında çok ciddi sorumluluklarınız var. Türkiye’yi unutmadan, ABD toplumu ile entegre olmanız, ABD toplumu içinde iş dünyasında, akademik dünyada, sanatta, sporda, siyasette ve her alanda başarılı olmanız, sizlerin buradaki varlığını daha da anlamlı yapmakta. Türkiye ile ABD arasında dostluk köprüsü oluşturmuş oluyorsunuz” ifadesini kullandı.
İş adamlarına, ABD’de daha güçlü olabilecekleri ve yapılması gereken şeyin birlik olmak olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ABD’deki Ermeni lobisinin organize olduğu için güçlü olduğunu, organize olanların, organize olamayanları her zaman yöneteceğini söyledi.
ABD yönetimlerinin Türkiye’nin stratejik öneminin farkında olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye;nin argümanları sağlam olduğunu, gücünün olduğunu ancak kaynaklarımızı atılım yapmaktan çok savunmaya harcadıklarını belirtti.
-TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ-
TOBB’un Türkiye-ABD ilişkilerine bakış açısı hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, ABD’nin iktisadi, siyasi ve askeri olarak çok önemli bir güce sahip olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin de bu ülke ile 60 yıla dayanan yakın ilişkileri bulunduğunu anlattı.
ABD ile ilişkilerin güçlü şekilde sürdürüldüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
”Ancak, ilişkilerin bir yönü ihmal edildi. Türk-ABD İlişkilerinin iktisadi boyutu geliştirilemedi. ABD’ye ihracatımız, 2000’li yılların başında toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 11,2 idi. Yani, 2000’li yılların başında, 27,7 milyar dolar ihracatımız vardı. ABD’ye ihracatımız da 3,13 milyar dolardı. Aradan geçen süre içinde Türkiye’nin ihracatı büyüdü. İhracat rakamları arttı. Ancak, ABD’ye olan ihracatımız azalmaya başladı.
2010 yılında ihracatımız yaklaşık 114 milyar dolar oldu.ABD’ye ihracatımız ise ancak 3,76 milyar dolar oldu. Yani artmadı. Oran olarak azaldı. ABD’nin toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 3’lere geriledi. ABD en çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında ilk 5 ülke içinde yok. 7’nci sırada.Ancak aynı dönemde, ABD’nin Türkiye’ye ihracatı ciddi artış gösterdi. Dolayısıyla ikili ticaretimizdeki açık da büyümeye başladı. ABD’nin ithalatındaki payımız binde 2.”
ABD’den Türkiye’ye son dönemde yatırım da gelmediğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, son dönemde en çok akılda kalan yatırımın da, GE Finans ile Citi Bank olduğunu bildirdi.
Kalite sorunu olmayan Türkiye’nin ABD pazarına giriş sorununu aşması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, burada ABD’deki Türk iş adamlarına çok görev düştüğünü, Türkiye’den daha fazla firmanın buraya girmesine katkı sağlanması, daha fazla firmanın elinden tutulması gerektiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, “ABD’den Türkiye’ye daha fazla firmanın yatırım için gelmesi lazım. Buna sizler öncülük edebilirsiniz. Biz, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak istiyoruz. ABD piyasasında daha fazla yer almadan, dünyanın en büyük 10’ncu ekonomisi olamayız. ABD piyasasına kalıcı olarak girebilmemiz lazım. Pazar burada var” ifadesini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, ABD programı çerçevesinde hafta başında Washinton’a geldiğini, ziyaret amacının da ABD ile Türkiye arasındaki iktisadi ve ticari ilişkileri güçlendirecek konuları konuşmak olduğunu bildirdi.
Ziyaret programı kapsamında ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ile akşam yemeğinde bir araya geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Clinton’a TOBB olarak ve PNB Türkiye olarak geliştirdikleri projeler hakkında bilgi verdiğini, bu çalışmaların çok takdir gördüğünü kaydetti.
Daha sonra, CSIS’de Türkiye- ABD İlişkileri konusunda bir konuşma yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Türkiye Masası Şefi Jeff Collins ile de Beyaz Saray;da görüştüğünü ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, ABD Kongre Üyeleri Brad Miller ve Dan Burton, ABD Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı James Townsend, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Joe Fernandes, IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky ve Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Phillippe Le Houerou ile de görüştüğünü kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, konuşmasının sonunda ABD’deki iş adamlarından Dünya Türk İş Konseyi;ne üye olmalarını istedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD temaslarını değerlendirirken, ”Görüşmelerimde, Türkiye ile iktisadi ilişkileri geliştirme kararlılığı ve bir şeyler yapma arzusunu gördüm. Bu çok önemli bir gelişme. Sayın Obama;nın model ortaklık yaklaşımı, artık yönetimin kılcal damarlarına yayılmaya başlamış. Bu fırsatı değerlendirmemiz lazım” diye konuştu.
AA