Los Angeles Başkonsolosluğu Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin seçim takvimi ve diğer uyarıların yer aldığı bir bildiri yayınladı.
Buna göre, 31 Temmuz – 3 Ağustos 2014 ve ihtiyaç duyulması halinde ikinci turu 17 Ağustos – 20 Ağustos 2014 tarihlerinde yapılacak seçimde Alaska, Arizona, Colorado, Idaho, California, Montana, Nevada, Oregon, Utah, Washington, Wyoming ve Hawaii‘de ikamet eden vatandaşlar “11301 West Olympic Boulevard, Los Angeles, CA 90064 ” adresinde bulunan “The Olympic Collection” Fuar ve Kongre Merkezindeki “Versailles Ballroom” salonunda 08:00-17:00 saatleri arasında oylarını kullanacaklar.
Los Angeles Başkonsolosluğu tarafından yayınlanan açıklamada şöyle;
Cumhurbaşkanı Seçimlerine Ilişkin Duyuru/los Angeles Başkonsolosluğu ,
Değerli Vatandaşlarımız,
1. 18 Mayıs 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren, 6304 Sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la yurtdışındaki seçmenlerin, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında bulundukları ülkelerde oy vermeleri hüküm altına alınmıştır. Böylece, 2014 yılı yaz aylarında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde ilk kez oy kullanmaları mümkün olabilecektir.
2. Bu çerçevede;
-Başkonsolosluğumuz görev bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın seçimlerde oy kullanabilmeleri için “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olmaları gerekmektedir.
-Vatandaşlarımızın “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”ne kayıtlı olup olmadıklarını Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinde https://www.ysk.gov.tr) “Yurt Dışı Seçmen Sorgulama” bağlantısını kullanarak https://www.ysk.gov.tr/ysk/YurtDisiSecmenSorgu.html kontrol etmeleri mümkündür.
-Yurtdışı Seçmen kütüğünde kaydı bulunmayan vatandaşlarımızın 9 Temmuz 2014 günü Türkiye saatiyle 17.00’ye kadar Başkonsolosluğumuza başvurarak adres beyanında bulunmaları gerekmektedir. Başvuruların 2 Temmuz 2014 tarihine kadar şahsen veya posta yoluyla yapılması mümkündür. Öte yandan, ilgili YSK kararı gereği yurt dışı seçmen kütüğünün ilan edildiği 2-9 Temmuz 2014 tarihleri arasında adres beyanı başvuruları sadece şahsen yapılabilecek, posta ile yapılan müracaatlar ise dikkate alınmayacaktır.
-Seçimlerin ilk turu 31 Temmuz-3 Ağustos 2014 tarihleri arasında gerçekleşecektir. İlk turda Cumhurbaşkanının seçilememesi halinde düzenlenecek ikinci tur ise 17-20 Ağustos 2014 tarihleri arasında düzenlenecektir.
-Başkonsolosluğumuz görev bölgesini oluşturan 12 eyalette (Alaska, Arizona, Colorado, Idaho, California, Montana, Nevada, Oregon, Utah, Washington, Wyoming ve Hawaii) ikamet eden vatandaşlarımızın anılan tarihlerde “11301 West Olympic Boulevard, Los Angeles, CA 90064 ” adresinde bulunan “The Olympic Collection” Fuar ve Kongre Merkezindeki “Versailles Ballroom” salonunda 08:00-17:00 saatleri arasında oylarını kullanmaları mümkündür.
-Vatandaşlarımız her tur için öngörülen dört günden sadece birinde oy kullanabilecek olup, vatandaşlarımızın randevu alarak oy kullanma gününü kendilerinin belirlemeleri mümkündür.
-Randevu alma işlemi 21 Temmuz 2014 (Türkiye saatiyle 08.00’de başlayacak) ile 25 Temmuz 2014 (Türkiye saatiyle saat 17.00’de sona erecektir.) tarihleri arasında yapılabilecektir. Oy verme günleri iki zaman dilimine bölünmüş olup (08.00-12.30 veya 12.30-17.00), “SEÇSİS Oy Verme Günü Belirleme Sistemi”nden (Sistem) istenilen gün ve saat diliminin seçilmesi mümkün olacaktır. Oy verme gününü belirlemeyen seçmenler için oy verme günü, saat dilimi ve oy kullanacakları sandıklar Sistem tarafından otomatik belirlenecektir. (https://www.ysk.gov.tr)
-Yüksek Seçim Kurulu ilgili kararı uyarınca, kendileri için belirlenen oy verme gününde oyunu kullanmayan seçmenlerin, belirlenen tarihin dışında oy kullanmaları mümkün olmayacaktır. Bu durumdaki vatandaşlarımız ancak gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy verebileceklerdir.
-Vatandaşlarımızın oy kullanmaya gelirken T.C. Kimlik Numaralarını gösteren pasaportlarını veya nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurmaları zorunludur.
-Oy kullanmaya özel araçlarıyla gelecek vatandaşlarımızın seçim mekanı adresindeki ücretli otoparkı 3 ABD Dolarını nakit olarak ödeyerek kullanmaları mümkündür. Yakın sokaklarda kredi kartı ile ödeme yapılabilecek metre park yerleri mevcuttur.
-Vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde kurulacak sandıkların yanısıra, aşağıda sunulan tarihlerde gümrük kapılarımızda oy kullanmaları mümkündür.
Gümrüklerde birinci tur oy verme işlemi : 26 Temmuz 2014 – 10 Ağustos 2014
Gümrüklerde ikinci tur oy verme işlemi : 17 Ağustos 2014 – 24 Ağustos 2014
3) Seçimlerle ilgili olabilecek gelişmeleri takip edebileceğiniz güncel duyurularımız Başkonsolosluğumuz web sitesi ve resmi twitter hesabında (TRConsulLA) yayınlanmaya devam edilecektir.
Saygıyla duyurulur.
T.C. Los Angeles Başkonsolosluğu
İlgili Dosyalar :
Yurtdisi Secim Cumhurbaskanligi – Adres Beyan Formu
ABD’de yaşayan Türklerin Oy Kullanacağı Adresler
Washington Büyükelçiliğinden Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin duyuru
New York Başkonsolosluğundan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin duyuru
Los Angeles Başkonsolosluğundan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin duyuru

