58.7 F
Los Angeles
2 Mayıs 2024
AnasayfaA-MansetMaymun Adam (Monkey Man) - Dev Patel - Efe Teksoy Yazdı

Maymun Adam (Monkey Man) – Dev Patel – Efe Teksoy Yazdı

DEV PATEL’DEN BİR ADRENALİN PATLAMASI, “MAYMUN ADAM (MONKEY MAN)”

Sinema Yazarı/Film Eleştirmeni Efe TEKSOY; aksiyon, macera ve dram türündeki ”MONKEY MAN” adlı filmin bilinmeyenlerini ve kamera arkasını, Amerika’nın en çok okunan Los Angeles merkezli ilk Türkçe internet Gazetesi @alaturkaonline için yorumladı.

 

MUAZZAM BİR AKSİYON ŞÖLENİ

Dünya prömiyerini 11 Mart 2024‘te South by Southwest‘te yapan aksiyon ve gerilim filmi Monkey Man, Oscar adayı Dev Patel’in ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi. Filmin büyük bölümü Endonezya‘nın Batam kentinde çekildi.

Yönetmen ve yapımcı Dev Patel, Endonezya’nın Hindistan gibi efsanevi güzelliğini yakalamak ve seçtiği sahnelere çılgın ama düşünceli bir enerji katmak için görüntü yönetmeni Sharone Meir ile işbirliği yaptı. Senaryosunu Paul Angunawela ve John Collee ile birlikte yazan Dev Patel, Maymun Adam‘ın öyküsünü hayal ederken, çocukluk öykülerinden esinlendi ve en eski Hint Mitoloji’lerinden birini alarak ona modern bir yorum kattı ve yepyeni bir Süper Kahraman destanı olarak filme aktardı.

12 Mart 2021’de çekimlerin tamamlanan filmin dünya çapındaki haklarını Netflix satın aldı ve “John Wick Mumbai’de” olarak tanımlandı. Ünlü yapımcı ve yönetmen Jordan Peele, filmi görene kadar doğrudan Netflix’te yayınlanması planlanmıştı fakat Peele filmin sinemalarda gösterime girmeyi hak ettiğini düşünerek filmi Universal Pictures ile dağıtım anlaşması olan Monkeypaw Productions adı altında Netflix’ten satın aldı.

DÖVÜŞLÜ SANAT FİLMİ

Dev Patel, Maymun Adam‘ı hayata geçirmek için, yapımcılar Jomon Thomas, Basil Iwanyk, Erica Lee, Christine Haebler, Sam Sahni ve Anjay Nagpal‘ın da aralarında bulunduğu, bağımsız hikâye anlatımını destekleyen, benzer düşüncelere sahip yaratıcı kişilerden oluşan ortaklar buldu.

Monkey Man, John Wick gibi çığır açan aksiyon filmlerinin izinden gitse de, arka planda daha çok felsefi ve düşünsel bir hikaye barındırıyor. Aksiyon türüne farklı bir soluk getiren bu yapım, alışagelmiş dövüş sanatı filmlerinden farklı olarak (görüntü yönetmeni Sharone Meir’in söylediği üzere) yeni bir film türü olan “Dövüşlü – Sanat Filmi” kategorisine giriyor.

İzleyicileri Yatana sokaklarından, Kings Club‘ın ışıltılı savurganlığına uzanan büyüleyici bir yolculuğa çıkaran yapım, Ödüllü kostüm tasarımcıları ve ikiz kız kardeşler Divvya Gambhir ve Nidhi Gambhir (Sonchiriya, Sam Bahadur) Maymun Adam’ın dinamik kostümlerini tasarlayan ekibe liderlik etti.

 

FİLMİN KONUSU

Bir yeraltı dövüş kulübünde kıt kanaat geçinen ve para için her gece goril maskesi takarak daha popüler dövüşçüler tarafından vahşice dövülen isimsiz bir genç olan Kid, annesini öldüren ve yoksulları ve güçsüzleri sistematik olarak mağdur etmeye devam eden yozlaşmış liderlere karşı bir intikam planı yapar. Yıllarca bastırılmış öfkenin ardından Kid, şehrin uğursuz elitlerinin yaşadığı bölgeye sızmanın bir yolunu keşfeder.

Oyuncu Kadrosunda; DEV PATEL, SHARLTO COPLEY, PITOBASH, VIPIN SHARMA, SIKANDAR KHER, ADITHI KALKUNTE, SOBHITA DHULIPALA, ASHWINI KALSEKAR, MAKARAND DESHPANDE, JATIN MALIK ve ZAKIR HUSSAIN yer alıyor.

MAYMUN ADAM EFSANESİ

Yazar/yönetmen/yapımcı Dev Patel; Maymun Adam‘ın öyküsünü hayal ederken, çocukluk öykülerinden esinlenen bu masalın, ilk yönetmenlik denemesi olacağını tahmin bile edemezdi.

Patel; “Çocukken büyükbabam beni Maymun Tanrı Hanuman’ın hikâyesiyle tanıştırmıştı. Ne kadar çok modern çizgi romanın Doğu felsefesi ve ikonografilerinden ilham aldığını görünce hayrete düştüm. Hayatımın yaklaşık sekiz yılını, projeler arasında, bu senaryoyu ince eleyip sık dokuyarak geçirdim,” diyor.

SANSKRİT DESTANLARI

Maymun Adam, bilgelik, güç, cesaret, bağlılık ve öz disiplinin sembolü olan Hindu Tanrısı Hanuman efsanesinden esinlenmiştir. “İlahi Maymun Efsanesi”  nin M.Ö. 1500 ile M.Ö. 1200 yılları arasına dayandığı ve ilk olarak dört kutsal kanonik Hindu metninden biri olarak kabul edilen “Antik İlahiler” koleksiyonu Rigveda‘daki bir ilahide ortaya çıktığı söylenmektedir. Sanskrit Destanları; “Mahabharata” ve “Ramayana” da yer alan Hanuman, özgürlüğün sembolüdür. Fiziksel olarak yenilmez ancak son derece insani olan Hanuman, müritlerini “Dizginlenmemiş Gücün Tehlikeli Doğası” konusunda uyarır. Efsaneye göre; Hanuman çocukken güneşi yakalamaya çalışırken gökten düşerek çenesini kırmıştır. Müritleri tarafından sevilen Hanuman artık halkına hizmet ederek İlahi Olan‘a bağlanmaktadır. Patel’in filmi bu efsaneyi modern dünyaya taşıyor ve kırık dökük bir genç olan Kid, hizmet etmesi gereken insanlara baskı yapan yozlaşmış, güçlü liderlere karşı güçlü bir silah ve intikam meleği haline geliyor.

Film, Sanskritçe bir kelime olan ve “Mücadele veya Çaba” anlamına gelebildiği gibi “İntikam” anlamına da gelebilen kurgusal Hint şehri Yatana‘da geçiyor.

 

PRODÜKSİYON TASARIMI

Kurgusal Hint şehri Yatana‘yı yaratmak için yönetmen Dev Patel ve Taylandlı yapım tasarımcısı Pawas Sawatchaiyamet, süper kahramanların dünyasına baktı. Sawatchaiyamet, “Dev, hikâyenin bu tür bir dünyada geçtiğini gördü. Gotham’ı New York’un karanlık yüzü olarak düşünerek Yatana’yı Mumbai’nin karanlık versiyonu olarak yarattık. Bu, Maymun Adam’ı tasarlamanın yeni bir yolunu görmem için beni harekete geçiren parlak ve akıllıca bir fikirdi. Dev hikâye için son derece tutkuluydu ve ne istediğini açıkça biliyordu. Onun ilk filminin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.”

 

SANAT TASARIMI

Yapım, Endonezya‘nın Batam kentinde çekilmiş olsa da, Sawatchaiyamet, kendisinin ve ekibinin “Hindistan’ın özünü korumaya çalıştıklarını” söylüyor. Sawatchaiyamet,Hint ikonografisi ve imgelerine zaten aşinaydı. Hint Kültürünün etkisi Güney Asya‘nın büyük bölümünde ve ötesinde açıkça görülüyor. Sawatchaiyamet, “Tayland’da, din, kültür ve mitoloji de dahil olmak üzere uzun bir süre boyunca Hindistan etkisiyle büyüdük. Maymun Adam’ın ana fikri benim için oldukça ilişki kurulabilir bir durum. Zalimden intikam almak için dönen kahraman, zenginlere karşı savaşan yoksullar, toplumun en alt tabakasındaki mazlumun en üst tabakadaki düşmanla savaşa girmesi. Bunların hepsi farklı sosyal sınıfları temsil eden zengin dokular.”

Sosyal hiyerarşi fikri, Kings Club‘daki asansörün tasarımına ilham vermiştir. Asansör, zemin kattaki mutfaktan “Elit Genelev”in en üst katına çıktıkça, asansörün içindeki ışık ve renk değişiyor.

Sawatchaiyamet; “Bu, Kid’in büyümesi fikrini temsil ediyor. Adım adım hedefine yaklaşıyor.” diyor.

 

ÖZEL VE GÖRSEL EFEKTLER

Maymun Adam için, SFX Süpervizörü DAVID “OPA” MESLOH (The Clearing) ve ekibi gerçekten çarpıcı pratik efektler yarattı. Hatta bu efektler o kadar kusursuzdu ki, yapımcıların çoğu izleyici filmde hiç efekt olmadığını düşüneceğini belirtiyor.

Gece kulübünün yandığı sahnelerde, SFX ekibi dış sette pratik alevlerin bir kombinasyonunu kullandı ve ayrıca sahnede canlı ateş unsurlarını filme aldı. Endonezya‘daki yerel ekibin yanı sıra Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya, Tayland, ABD ve Malezya‘dan ekipler bir araya getirildi. Köyün yanma sahnesi’ndeyse, çocuklar da dahil olmak üzere yaklaşık 120 figüran çekimlerde yer aldı. Yanan ve çöken tüm binalar için pratik efektler kullanıldı.

İyi Seyirler Dilerim
EFE TEKSOY

 

 

 

 

 

 

 

Efe Teksoy
Efe Teksoyhttps://alaturkaonline.com/
Sinema yazarı / Film Eleştirmeni

ALATURKA AİLESİ ÜYELERİ NE DİYOR?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

181,515BeğenenlerBeğen
81,981TakipçilerTakip Et
3,552TakipçilerTakip Et
7,662TakipçilerTakip Et
41,900AboneAbone Ol

Kaçırmayın

Alaturka Online sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et