AnasayfaHaberlerAmerikaNew York'ta gergin cami protestosu

New York’ta gergin cami protestosu

New York’ta 11 Eylül terör saldırısı sonucu  yıkılan ikiz kulelerin bulunduğu, “Sıfır Noktası” olarak adlandırılan bölge  yakınında inşa edilmesi planlanan ve geçtiğimiz mayıs ayında inşasına izin  verilen, “Park51-Cordoba Evi” adlı İslam Kültür Merkezine karşı protesto  gösterileri yapıldı.

Kentte, birkaç haftadır her pazar günü içinde caminin de yer alacağı  İslam Kültür Merkezinin inşasına karşı çıkan gruplar ellerindeki pankartlarla  Dünya Ticaret Merkezi yakınında toplanıyorlar. Projeyi savunan ve içlerinde  Müslüman Amerikalıların yanı sıra her dinden bulunduğu diğer grup da merkezin  inşa edilmesini savunmak ve projeye karşı çıkanları protesto etmek için çeşitli  sloganlar atıyorlar.

New York’ta dünkü protesto gösterisi sırasında polis barikat kurarak  ellerinde Amerikan bayrağı bulunan iki karşıt grubun arasında herhangi bir olay  çıkmasını önledi. İslam Kültür Merkezine karşı çıkanlar, ellerindeki “Burada  Camiye Hayır”, “Tüm Müslümanlar Terörist Değil Ama Tüm Teröristler Müslümandı”,  “İslamiyetle İlgili Bilmem Gereken Her şeyi 11 Eylül’de Öğrendim” yazılı  pankartlar taşıyıp bu yönde sloganlar attı. Karşı grup da “Burası Özgür Bir  Ülke”, “Fanatiklerin Ne Dediğine Bakmayız, Dini Özgürlük Var” “Irkçılığa Son,  Fanatikler, Gidin Buradan” sloganları attılar. İki grup arasında zaman zaman  karşılıklı sözlü atışmalarla birlikte gergin anlar yaşansa da polisin de çabaları  sonucunda protestolar olaysız sona erdi. Kültür merkezine karşı çıkan grup içinde  pek çok itfaiyeci ve inşaat işçisinin bulunması da dikkati çekti.


        
İMAMIN EŞİ KHAN: “SON YAŞANANLAR İSLAMOFOBİANIN ÖTESİNE GEÇTİ
         

Bu arada projenin yöneticilerinden İmam Faysal Abdül Rauf’un eşi Daisy  Khan, ABC televizyon kanalında Christiane Amanpour’un sorularını yanıtladı.  Programa New York’un Yahudi Kültür Merkezi başkanıyla birlikte katılan Khan,  yıkılan ikiz kulelerin iki blok ötesinde kurulacak 13 katlı kültür merkezinde  konferans salonu, toplantı odaları, yüzme havuzu, okul, çocuklara bakım  merkezinin yanı sıra caminin de yer alacağını, binanın minaresinin  bulunmayacağını belirtti. Khan, merkezin hoşgörü yuvası olacağını ve dinler arası  hoşgörüyü savunacağını vurguladı.

Khan, projeyi hayata geçirmeyi çok istediklerini belirterek “Ancak son  günlerde yaşananlar ve merkeze karşı çıkanların tavrı İslamofobianın de ötesine  geçerek Müslümanlardan nefret etme aşamasına geldi” dedi. Sorular üzerine, İslam  Kültür Merkezini şu an başka bir yere almayı düşünmediklerini ifade eden Khan,  yine de bu konuyu tüm ilgili taraflarla görüşeceklerini sözlerine ekledi.


        
ANKETLER
         
100 milyon dolarlık projenin 11 Eylül 2001’de yaklaşık 3 bin kişinin  öldüğü Dünya Ticaret Merkezine 2 blok ötede yapılacak olması New York dışında tüm  Amerikan kamuoyunda epey tartışılan bir konu haline geldi.

Time dergisi “Amerika İslamofobik mi?” başlıklığını kullandığı bu haftaki  sayısının kapak dosyasında ABD’de Müslümanlara bakışın pek iyi olmadığını  belirtirken yaptığı anketlerin sonuçlarına da yer verdi. Derginin 16-17 Ağustos  tarihlerinde ABD genelinde yaptığı, 1002 kişinin katıldığı ankette, “Sıfır  Noktasına” yakın bir yerde cami yapılmasına karşı çıkanların sayısının yüzde 61,  projeyi destekleyenlerin sayısının yüzde 26, “bilmiyorum” diyenlerin sayısının  ise yüzde 13 olduğu açıklandı.

hurriyetusa

AlaturkaOnline
AlaturkaOnlinehttps://AlaturkaOnline.com
Amerika'nın ilk Türkçe internet Gazetesi, Alaturka Online, 2001 yılından beri Amerika'da en çok okunan, tamamen bağımsız ve tarafsız haber yapan tek Türk Gazetesi. First Turkish American Newspaper - Amerika'daki Türklere Ulaşmanın en Kolay Yolu ! Habersizsiniz ya da Haber Sizsiniz! Alaturka, Gerçek insanlar, Gerçek Haberler. Amerika'daki Aileniz - Alaturka.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
İsminizi Buraya Yazın

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

502,099BeğenenlerBeğen
88,932TakipçilerTakip Et
3,552TakipçilerTakip Et
7,662TakipçilerTakip Et
58,900AboneAbone Ol

Kaçırmayın