Başkan Obama yönetimi gün geçtikçe pahalı gelen ve sayısı artan kâr amaçlı kolejlerle mücadele planını Perşembe günü ortaya çıkardı.
Buna göre mezunları borca batmış olan ve değersiz diplomalar veren kolejler federal yardım alamayacak.
Plana göre kar amacıyla çalışan kolejler, 2 yıllık meslek programlarının iş sahibi olunmasını sağlayacak şekilde dizayn edildiğini göstermek zorunda kalacaklar.
Eğer okullar 4 yıl içerisinde 3 kez hükümetin koyduğu minimum kriterlere uyum sağlayamazsa, milyarlarca dolarlık yardımdan mahrum kalacaklar.
Düzenleme aynı zamanda kamuya ait kolejlere, özel ve kar amacı gütmeyen eğitim programlarına da uygulanacak.
Senato ve Temsilciler Meclisi eğitim komiteleri uzun süredir kar amaçlı kolejlerin oluşturduğu israfı araştırıyor. Kar amaçlı kolejler toplam öğrencilerin %12’sine sahipler. Bu kolejlerde diğerlerine nazaran öğrenciler %40 daha fazla borç altına giriyorlar ve yıllık olarak 9 milyar dolara yakın federal yardım alıyorlar.
Eğitim Bakanı Anne Duncan Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Milyonlarca düşük gelirli öğrenci ağır borçlar altına girerek kabul edildikleri kar amaçlı kolejlerde başarısız oluyorlar ve iş sahibi olamıyorlar. Geride federal bütçeye ve vergi verenlere yük oluşturan bir fatura kalıyor” diyerek problemin ana kaynağını vurguladı.
Plana göre bir eğitim programının federal yardım almaya hak kazanabilmesi için 3 standarttan birini tutturması gerekecek.
1- Eski öğrencilerin en az %35’i borçlarını geri ödeyecek.
2- Ödenmesi gereken yıllık borç ödemesi mezun öğrencinin bütün masrafları çıkartıldıktan sonra kala gelirinin %30’unu geçmeyecek.
3- Ödenmesi gereken yıllık borç ödemesi, total kazancın %12’sini geçemeyecek.
USASABAH