AnasayfaHaberlerAmerikaPapa Leo XIV, ABD seçiminde oy kullanan ilk papa oldu

Papa Leo XIV, ABD seçiminde oy kullanan ilk papa oldu

Papa Leo XIV, ABD seçiminde oy kullanan ilk papa oldu

Papa Leo XIV, 3 Kasım’daki ABD ara seçimleri için Illinois’de posta yoluyla oy kullandı. Vatikan Basın Ofisi 30 Ekim’de yaptığı açıklamada, Chicago doğumlu papanın oy pusulasını gönderdiğini doğruladı. Böylece Leo XIV, bir ABD seçiminde oy kullanan ilk papa oldu.

Vatikan Basın Ofisi açıklamasında, “Papa Leo XIV, uygun olduğu her durumda ABD vatandaşı olarak oy kullanma hakkını kullanmıştır” ifadesine yer verildi. Vatikan, papanın vatandaşların oy kullanma hakkına ve görevine inandığını da belirtti.

Oy pusulası 3 Ekim’de talep edildi

Will County Seçim Ofisi’nden Kim Fladhammer, Robert Francis Prevost adına posta oyu talebinde bulunulduğunu doğruladı. Chicago Sun-Times’ın ilk kez 29 Ekim’de duyurduğu talebin 3 Ekim’de yapıldığı bildirildi. Papa, Chicago’nun güneybatısındaki New Lenox kasabasında kayıtlı seçmen olarak görünüyor. Ağabeyi John Prevost da aynı kasabada yaşıyor.

Vatikan oy pusulasının “Chicago’ya” gönderildiğini açıkladı; seçim kayıtlarında ise papanın adresi Will County’deki New Lenox olarak yer alıyor. 29 Ekim itibarıyla oy pusulasının ilçe seçim ofisine henüz ulaşmadığı bildirildi.

Illinois’de kayıtlı her seçmen gerekçe göstermeden posta yoluyla oy kullanabiliyor. Will County seçmenlerinin oy pusulasında ABD Senatosu ve eyalet valiliği yarışlarının yanı sıra ilçe ve yargı görevleri bulunuyor. Senato yarışı, emekliye ayrılan Demokrat Senatör Dick Durbin’in koltuğu için yapılıyor; Vali JB Pritzker ise yeniden aday.

Cumhuriyetçi ve Demokrat ön seçimlerde oy kullanmış

Sun-Times’ın incelediği seçim kayıtlarına göre Prevost, 2008 ve 2010’da Demokrat, 2012, 2014 ve 2016’da Cumhuriyetçi ön seçimlerde oy kullandı. Illinois’de seçmenler partiye kayıt yaptırmıyor; ön seçimde hangi partinin oy pusulasını alacaklarını kendileri seçiyor. Prevost, 2012, 2014, 2018 ve 2024 genel seçimlerinde de oy kullanırken bu yılın mart ayındaki ön seçime katılmadı.

1955’te Chicago’da doğan Prevost, 8 Mayıs 2025’te Katolik Kilisesi’nin ilk Amerikalı papası seçildi. Uzun yıllar misyoner olarak çalıştığı Peru’nun da vatandaşı olan Leo XIV, 2015’te Peru vatandaşlığına geçtikten sonra Chiclayo piskoposu olarak atanmıştı. Vatikan, papanın Peru’da yaşadığı dönemde de uygun olduğu seçimlerde oy kullandığını açıkladı.

Papanın ABD vatandaşlığı, Vatikan Şehir Devleti’nin başkanı olmasının ardından tartışma konusu olmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı yabancı bir devletin yönetiminde görev almayı vatandaşlık kaybına yol açabilecek eylemler arasında sayıyor; ancak bunun için kişinin bu adımı gönüllü olarak ve vatandaşlıktan vazgeçme niyetiyle atması gerekiyor.

Selefi Papa Francis’in Arjantin vatandaşlığını koruduğu, ancak Roma’dan Arjantin seçimlerinde oy kullandığına dair bir kayıt bulunmadığı belirtiliyor. II. Jean Paul ve XVI. Benedict’in de görev süreleri boyunca ülkelerindeki seçimlerde oy kullanmadığı biliniyor.

ABD Katolik Piskoposlar Konferansı’nın (USCCB) kamu ilişkileri direktörü Chieko Noguchi, papanın oy kullanmasının vatandaşlara örnek olduğunu söyledi. AP’nin derlediği verilere göre ara seçimler öncesinde ülke genelinde 43 milyondan fazla seçmen erken ya da posta yoluyla oy kullandı. Illinois’in seçim takvimi ve posta oyu kuralları Illinois Eyalet Seçim Kurulu sitesinde yer alıyor.

ALATURKA.COM · AMERİKA’DAKİ AİLENİZ
Illinois’deki Türk etkinlikleri, işletmeleri ve haberleri: alaturka.com/eyalet/illinois
Amerika’daki Türkler için haberler, etkinlik takvimi, Türk işletmeleri rehberi ve ücretsiz ilanlar: alaturka.com

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
İsminizi Buraya Yazın

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

498,525BeğenenlerBeğen
97,585TakipçilerTakip Et
3,552TakipçilerTakip Et
7,662TakipçilerTakip Et
58,700AboneAbone Ol

Kaçırmayın