65.4 F
Los Angeles
25 Eylül 2023

PERA’DA SANAT

İstanbul Odakule’de Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın 2005 yılında kurduğu Pera Müzesi; özel koleksiyonları, sergileri, eğitim atölyeleri ile İstanbul’daki sanat severlerin gözde mekanlarından biri.

Pera Müzesi’nde; Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri, Kütahya Çini ve Seramikleri’nin yanı sıra, Özel Koleksiyon “Düşlerin Kenti İstanbul” ve “Botero” eserleri bir hayli ilgi görüyor.

BOTERO (4 Mayıs – 18 Temmuz 2010)

Fernando Botero’nun 64 yapıttan oluşan sergisi, ilk kez Pera Müzesi’nde.

21. yüzyılın en çok merak uyandıran sanatçılarından biri olan Botero; günümüz estetik anlayışına yeni bir yorum getirmiş.

1932 Kolombiya doğumlu sanatçının resimlerine baktığımda; ressamın, şişman insan portresi çizmeyi sevdiğini düşündüm.

Resimlerinde kullandığı kadın ve erkek figürlerin hepsi şişman.

Daha sonra gözüme ilişen Botero’nun şu yazısı merakımı giderdi:

“Hayır, şişman insanların resmini yapmıyorum. Biçem açısından amacım boyutları genişletmek. Böylece daha fazla renk kullanımını mümkün kılacak şekilde alanı arttırabiliyor ve dile getirmek istediğim biçim duygusallığını, zenginliğini ve olgunluğunu daha iyi aktarabiliyorum”.

Botero’nun bu sergisi sirk, boğa güreşi, Latin Amerika halkı, Latin Amerika yaşamı, ölü doğa ve sanat tarihinin geçmiş ustalarından uyarlamaları kapsayan altı bölümden oluşuyor.

Hepsi de görülmeye değer.

Zengin iç dünyasını; incelikli, esprili ve bilge bir yaklaşımla yapıtlarına yansıtmış.

Botero ile ilgili, film gösterimi de var.

Peter Schamoni’nin, sanatçının 75. yaşını kutlamak amacıyla hazırladığı “Medellin’li Adam” filmi, bu ilginç başarı öyküsünü otantik bir biçimde anlatıyor.

Ayrıca; Botero sergisi kapsamında çocuklara yönelik eğitim etkinlikleri düzenleniyor.

Çocuklar; keşif gezisinden sonra Pera Eğitim odasında resim becerilerini geliştiriyorlar.

Bu arada anne babalar; Pera Cafe’de kahvelerini yudumluyorlar.

İlgilenenler  https://www.peramuzesi.org.tr adresinden, “Pera Eğitim” başlığı altındaki programdan bilgi edinebilirler.

DÜŞLERİN KENTİ İSTANBUL

Pera Müzesi’nde sergilenen “Düşlerin Kenti İstanbul” adlı koleksiyon, favorim.

Batılılar için bir anlamda Doğu’nun başkenti sayılan İstanbul; 19. y.y.’da batılı gezgin ve sanatçıların çıktığı romantik doğu yolculuğunun en önemli duraklarından biri olmuş, onu betimleyen resimler Avrupa’da en çok aranan sanat yapıtları arasına katılmış.

“Düşlerin Kenti İstanbul” sergisi çoğunlukla batılı sanatçıların Osmanlı dünyasına bakışını gözler önüne seriyor.

Farklı bir bakış açısıyla yorumlanan eski İstanbul resimlerine hayran kalmamak mümkün değil.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın üç yüzü aşkın tablodan oluşan Oryantalist Resim Koleksiyonu; 17. y.y.’dan 19. y.y. başlarına uzanan bir dönemde Osmanlı dünyasından esinlenmiş Avrupalı “oryantalist” ressamların önemli yapıtlarını bir araya getiren zengin bir koleksiyon.

Koleksiyonda sanat tarihçilerinin tek “yerli oryantalist” saydığı Osman Hamdi Bey’in yapıtları ve ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu da yer almakta.

Belirtmeden geçemeyeceğim.

Pera Müzesi’nde koleksiyonları gezerken ensenizde biten güvenlik görevlileri yok.

Güvenlik görevlileri uyarılarını rahatsız etmeden yapabiliyorlar.

İstanbul’daki bazı sanat müzelerinin aksine, Pera’da flaşsız fotoğraf da çekebiliyorsunuz.

Sevgilerimle

Olcay Muslu Gardner
alaturkaonline.com

Olcay Muslu Gardner
Olcay Muslu Gardnerhttps://www.AlaturkaOnline.com
Olcay Muslu Gardner Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda tamamladı. Uluslararası dans grubunda profesyonel dansçı olarak dans etti. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda turneye katıldı. Türkiye, Almanya, Belçika, Hollanda, İsviçre, Çin ve İsrail’de 200’den fazla sahne performansında görev aldı. Ardından merkezi Almanya’da bulunan uluslararası organizasyon firmasının İstanbul şubesinde Sanat Koordinatörü olarak çalıştı. 2006 senesinden bu yana Amerika'nın ilk Türkçe e-gazetesi olan Alaturkaonline gazetesinde Kültür- Sanat yazarlığı yapmakta olan Gardner, halen İstanbul Teknik Üniversitesi Müzikoloji ve Müzik Teorileri Doktora Programı’na devam etmektedir. Türkiye ve yurt dışından sanatçı, akademisyen, kurum ve kuruluşlarla ortak projeler geliştirip koordine etmektedir. Olcay M. Gardner completed her Bachelor and Master degrees at Istanbul Technical University State Conservatory in Istanbul-Turkey. She performed as a professional dancer in the multinational dance company and toured extensively in Turkey, Europe and the Far East, performing more than 200 stage shows. Following this, she worked as an artistic coordinator in the Istanbul office of an international organization company. She has been cultural-art colomnist for Alaturka-online, the first America based Turkish language e-newspaper since 2006, and is continuing her doctoral education in the Istanbul Technical University Musicology and Music Theories Programme. She is currently develops and coordinates joint projects with national-international artists, academicians and organizations.

ALATURKA AİLESİ ÜYELERİ NE DİYOR?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

182,100BeğenenlerBeğen
16,008TakipçilerTakip Et
3,552TakipçilerTakip Et
7,657TakipçilerTakip Et
33,700AboneAbone Ol

Kaçırmayın