64 F
Los Angeles
21 Eylül 2023

Sanatsal Terapi

sanatsal-terapi

Sanatsal Terapi, sanat terapisi teorilerinin de desteği ile hala gelişmekte olan bir alan. Olcay Muslu Gardner yazdı.

Sanatsal Terapi

Yüzyıllardır sanat, insanlar tarafından yalnızca eğlence amaçlı değil, başka amaçlar için de kullanılmıştır. İlk insanların mağara resimleriyle anlaşmaya çalışmaları, dans ritüelleri ile acılarını, sevinçlerini, korkularını ve birçok farklı duygularını anlatmaları bunun en somut örneğidir.

Bilinç dışına itilmiş ve yıpranmış duygular; sanatın ses, hareket, renk, ritim ve dil araçları ile dışa vurulur.Dışa vurulan duygular ruhsal durumun iyileşmesini ve yeniden onarımını sağlar.

Amaç; geçmişin etkisi ve geleceğin kaygısından kurtulup anın içinde yaşama gücü kazanmaktır. Bunu başaramayan insanlar genellikle yaratıcılık özelliklerini kaybetmeye başlarlar. İşte sanat; bu sürecin atlatılmasını kolaylaştırma ve hızlandırma işlevi görür.

İlk defa 1940’larda Amerika’da ortaya çıkan sanatla terapi 1980’lerde ortaya çıkan sanat terapisi teorilerinin de desteği ile hala gelişmekte olan bir alan.

İnsan psikolojisine iyi gelen, fiziksel ve ruhsal sorunların giderilmesine yardımcı olan her şey terapötik özellik içerir.

Türkçede iyileştirme, sağaltım, tedavi anlamında olan terapinin kullanıldığı sanatsal terapi alanlarını Müzik Terapi, Dans Terapi, Drama Terapi, Ritim Terapi, Yazı, Kil, Resim, Anlatı, Foto Terapisi olarak sayabiliriz.

Müzik, Dans ve Ritm Terapileri; modern tıbbın desteği ile tedaviye destek amaçlı kullanılan ve uzmanlar eşliğinde en fazla uygulanan sanatsal terapi çeşitleridir.

Zihinsel ve fiziksel engelli çocukların ya da yetişkinlerin sorunlarını gidermeye yardımcı olan bu terapi çeşitleri, çok eskilerden beri bilinen ve uygulanan yöntemlerdendir.

Türkiye’de bu konu ile ilgili yardım alabileceğiniz pek çok uzman bulunmaktadır. Özellikle müzikle terapi konusunda uzman olan Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç ve Yrd. Doç. Dr. Haşmet Altınölçek’in değerli çalışmalarını takip etmenizi öneririm.

Bir de insanların rahatlamak ve mutlu olmak için tercih ettikleri terapötik etkinlikler vardır.

Sanatsal pekçok etkinlik, ister icracı olun ister dinleyici, (aktif ya da pasif) terapötik etkiye sahiptir.Spor, resim, dövüş sanatları, okumak, yazmak v.s. gibi zihninizi boşaltan, farklı bir noktaya konsantre olurken olağan sorunlarınızdan uzaklaşmanızı sağlayan bu uğraşlardan herhangi birisi de sizin için terapötik olabilir.

Özellikle de grupsal yapılan aktiviteler, insanların daha kolay adapte olabilmelerini sağlar ve kendilerini istedikleri ölçüde ifade etme imkanı sunar.

O yüzden sosyal çevreniz ile yapacağınız sanatsal etkinlikler bireysel katılımlara göre daha kolay etki gösterir. Arkadaş grubunuz ile konsere gitmek, tanımadığınız bir gruba dahil olarak doğa yürüyüşlerine çıkmak, dans dersleri almak, hatta flash mob etkinliklerine katılmak bunlardan sadece birkaçıdır.

Kendinizi geliştirmek ve farkında olduğunuz problemlerinizden kurtulmanın sanatsal bir yoluna başvurmak isterseniz, sanatsal terapi çalışmalarının grup olarak uygulandığı pek çok yer mevcut.

Yapmanız gereken tek şey biraz zaman ayırmak ve istediğiniz sanatsal terapi alanına karar vermek.

Sanat ile ilgili herhangi bir ön bilgi yahut yetenek gerekmeyen bu tarz çalışmalarda şansınızı denemenizi tavsiye ederim.

Sevgilerimle,

Olcay M. Gardner / Istanbul

PS: Özellikle Müzik ile Tedavi yöntemleri konusunda çok sayıda çalışmalar yapan Sayın Oruç Güvenç’i ve Yrd. Doç Dr. Haşmet Altınölçek’in değerli çalışmalarını tavsiye ederim.

Olcay Muslu Gardner
Olcay Muslu Gardnerhttps://www.AlaturkaOnline.com
Olcay Muslu Gardner Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda tamamladı. Uluslararası dans grubunda profesyonel dansçı olarak dans etti. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda turneye katıldı. Türkiye, Almanya, Belçika, Hollanda, İsviçre, Çin ve İsrail’de 200’den fazla sahne performansında görev aldı. Ardından merkezi Almanya’da bulunan uluslararası organizasyon firmasının İstanbul şubesinde Sanat Koordinatörü olarak çalıştı. 2006 senesinden bu yana Amerika'nın ilk Türkçe e-gazetesi olan Alaturkaonline gazetesinde Kültür- Sanat yazarlığı yapmakta olan Gardner, halen İstanbul Teknik Üniversitesi Müzikoloji ve Müzik Teorileri Doktora Programı’na devam etmektedir. Türkiye ve yurt dışından sanatçı, akademisyen, kurum ve kuruluşlarla ortak projeler geliştirip koordine etmektedir. Olcay M. Gardner completed her Bachelor and Master degrees at Istanbul Technical University State Conservatory in Istanbul-Turkey. She performed as a professional dancer in the multinational dance company and toured extensively in Turkey, Europe and the Far East, performing more than 200 stage shows. Following this, she worked as an artistic coordinator in the Istanbul office of an international organization company. She has been cultural-art colomnist for Alaturka-online, the first America based Turkish language e-newspaper since 2006, and is continuing her doctoral education in the Istanbul Technical University Musicology and Music Theories Programme. She is currently develops and coordinates joint projects with national-international artists, academicians and organizations.

ALATURKA AİLESİ ÜYELERİ NE DİYOR?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

182,102BeğenenlerBeğen
16,012TakipçilerTakip Et
3,552TakipçilerTakip Et
7,658TakipçilerTakip Et
33,700AboneAbone Ol

Kaçırmayın