New York’taki Türk Kültür Merkezi (TCC) tarafından organize edilen ve New York Times gazetesinin seminer salonunda düzenlenen “11 Eylül’den 10 yıl sonra” konulu konferansa katılım yoğun oldu.
“Teröre en çok Müslümanlar maruz kaldı”
UPF’in kurucusu ve film yapımcısı Alex Kronemer konferansta bir konuşma yaptı. ABD Federal Soruşturma Ofisi’nin (FBI) 1980-2005 yılları arasında yaşanan terör olaylarını rapor ettiğine işaret eden Kronemer, “Bu dönemde gerçekleştirilen terör saldırılarının yalnızca yüzde 5’inin Müslümanlar tarafından yapıldığı görülüyor.” dedi.
Amerikan basınında sanki tüm terör eylemlerini Müslümanların yaptığına dair bir imaj verilmeye çalışıldığını aktaran Kronemer, “Aynı yıllar arasında yaşanılan terör olaylarının yüzde 95’ine de yine Müslümanlar maruz kalmıştır. Ancak bu hakikat Amerikan ve Batı basınında fazla yer almadı.” diye yakındı. Batı medyasında yer aldığı gibi, 11 Eylül saldırısı sonrasında Müslüman ülkelerde insanların sokaklara dökülüp sevinç gösterileri yapmadığını hatırlatan Kronemer, bu haberlerin daha sonra yalan olduğunun ortaya çıktığını anımsatarak, 11 Eylül saldırısının Müslümanlar tarafından da hazzedilmediğini söyledi.
“Savaşımız fakirlik ve cehaletle olmalı”
Programın üçüncü ve son oturumunda konuşan Duke Üniversitesi öğretim üyesi Abdullah T. Antepli, Bediüzzaman Said Nursi’nin onca haksızlığa uğramasına rağmen asla şiddete başvurmadığına, bu yöndeki çağrılara karşı çıktığına dikkat çekti. Antepli, şöyle konuştu: “O büyük mücadele insanı Müslümanlar için üç büyük düşmanın olduğunu söyledi. Bunlardan ilkini ‘cahillik’, ikincisini ‘fakirlik’ ve üçüncüsünü de ‘ayrımcılık’ olarak ifade etti. Bediüzzaman, bu üç düşmanın toplumu öldüreceği tespitinde bulundu. Ne kadar haklı olduğu ise daha yeni yeni anlaşılmaya başlandı.”
Programa Manhattan Borough Başkanı Scott M. Stringer, TCC Başkanı Zafer Akın, NYIT öğretim üyesi Carol Dahir, Lutheran İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Jon Pahl, Boston Koleji öğretim üyesi Jonathan Laurence, Morivan Koleji ve İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Walter Wanger, Foundation dergisi editörü Hakan Yeşilova, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Direktörü Marc Scheuer, Gallup araştırma merkezinden analist Muhammed Yunus gibi isimler de katıldı.
10 yaşında uğramadığı hakaret kalmadı
Program sonunda 11 Eylül saldırılarında hayatını yitiren tek Türk olan Zühtü İbiş de anılırken, farklı okullarda eğitim gören ve saldırı zamanı çocuk yaşta olan öğrenciler olayla ilgili duygu ve düşüncelerini yazdıkları mektuplarla aktardı.
11 Eylül saldırılarının düzenlendiği 2001 yılında 10 yaşında olan ve o dönem New York’taki Hicksville Ortaokulu birinci sınıfına başladığını belirten Kerime Şule Akoğlu, saldırıdan dolayı nasıl hedef haline geldiğini dile getirdi. 11 Eylül 2001’den yalnızca bir hafta önce açılan okuluna o yıl ilk defa başörtüsü takarak gitmeye başladığını anımsatan Akoğlu daha sonra şöyle konuştu: “Saldırı günü bizleri evlerimize gönderdiler. Ertesi gün herkes bana İslam ve Müslümanlarla ilgili sorular sordu. Sonra ise herkes beni kendisine hedef yapıp her türlü aşağılama, hakaret ve ayrımcılıkla yüz yüze geldim. Üstelik henüz 10 yaşındaydım.” dedi.
Program, konferansın düzenlenmesine katkıda bulunan kuruluşların temsilcilerine teşekkür plaketi verilmesiyle son buldu. (CIHAN)
