ABD’de, federal hükümetin onayına gerek kalmadan Amerikan yerli kabilelerine sadece Türk şirketleriyle ticaret yapma imkanı sunan “tarihi” bir yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’ne sunuldu.
Turkish Coalition of America’nın (TCA) ciddi çabaları sonucunda, Kongre’deki Amerikan yerlisi tek milletvekili, Yerli Amerikan Dostluk Grubunun Eşbaşkanı ve Türkiye Dostluk Grubunun da üyesi olan Tom Cole, Temsilciler Meclisi’ne, Amerikan yerlilerinin ekonomik gelişmesine katkıda Türkiye’ye “eşsiz” bir pozisyon sağlayan bir tasarı sundu.
Cole’un sunduğu 2362 sayılı tasarı, “Amerikan Yerlileri Ticaret ve Yatırım Yasa Tasarısı 2011” adını taşıyor.
Amerikan yerli kabilelerine, sadece Türk şirketleriyle federal hükümetin onayına gerek kalmadan ticaret yapma imkanı sunan tasarının, Temsilciler Meclisi Doğal Kaynaklar Komitesi Kızılderili ve Alaska Yerlileri İşleri Alt Komitesi tarafından önümüzdeki dönemde ele alınması bekleniyor. TCA’in öncülüğüyle, bu alt komiteye, Türk girişimcilerinin de getirilerek, Türk girişimciliği hakkında oturum yapılması da planlıyor.
Alt komiteden geçmesi halinde komitede oylanacak olan tasarı, burada kabul edilmesinin ardından da Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna getirilebilecek.
Kongre’de Türk dostluk ve Yerli Amerikalılar grubundan tam destek
Tasarı, Kongre’de yerli Amerikalılarla alakalı konularla ilgilenen önde gelen milletvekilleri ve Türkiye Dostluk Grubu üyeleri tarafından destekleniyor.
Bunun yanında, ABD’nin özellikle son dönemde aralarındaki mevcut sorunları gidermeye çalıştığı yerli Amerikalılar konusunda önemli ve olumlu teklifleri gündeme getirmesi nedeniyle de tasarının kabul edilme olasılığı yüksek bulunuyor.
Ayrıca, tasarıyla, Temsilciler Meclisi’nde Türkiye’nin imajına olumlu katkıda bulunulacağı belirtiliyor. Hatta bazı çevreler, ilk kez böylesine bir tasarıyla, Türkiye’nin Kongre’deki proaktif rolüne vurgu yapılacağı yorumunda bulunuyor.
Türklerle federal onaya gerek kalmadan ticaret
Tasarı ile, Amerikan yerli kabileleri ve Türk şirketleri arasında ticaret ve yatırım ilişkileri desteklenerek, yerli Amerikalıların ekonomik kalkınmasının kolaylaştırılması amaçlanıyor.
TCA’in yoğun çabaları sonucu ortaya çıkan tasarı, yasalaşması halinde hem ABD’nin önemli sorunlarından yerli Amerikalıların ekonomik kalkınmasına önemli katkıda bulunacak, hem Türk şirketlerin yerlilerin bölgelerine yatırımlarını ciddi anlamda kolaylaştıracak, hem de Türkiye’nin ABD’deki olumlu imajını güçlendirecek
Tasarı kanunlaşması halinde, sayıları 6’ya kadar çıkabilecek kabile veya kabile konsorsiyumuna, Türk şirketleriyle federal hükümetin onayına gerek kalmadan ticari bağlar kurması yetkisini tanıyor. Böylece, Türkiye, federal hükümetin iznine gerek kalmadan Amerikan yerlilerinin çalışabileceği tek ülke konumuna geçecek.
Bu düzenlemenin başarılı olması halinde, uzun vadede istenirse başka ülkelere yönelik de benzer düzenlemelerin gündeme getirilebileceği belirtiliyor.
Düzenlemeyle ayrıca, tasarı kapsamındaki faaliyetler, federal fonlardan harcama gerektirmeden, özel sektör entiteleri tarafından fonlanacak. Bunun da federal hükümet açısından, yerli Amerikalıların ekonomilerini düzeltmeye yönelik çabalarında kolaylaştırıcı unsur olacağı kaydediliyor.
AA
