Sokak çocukları barınağı, şimdiki adıyla Umut Çocukları Derneği ile ilgili bilgi verir misiniz? Olcay Muslu Gardner yazdı.
Umut Çocukları Derneği
Umut Çocukları Derneği 14 Temmuz 1992 yılında 11 kurucu üye tarafından kurulmuştur.
Sokaklarda yaşayan çocuk ve gençlerle uğraşan bir dernek olarak toplumun önünde olmayı başardı. En büyük katkımız ise sokak çocukları sorununu kamuoyuna taşımak. Türkiye’de ilk kurulan sivil toplum örgütü olarak binlerce çocuğun ve gencin topluma kazandıran umut çocukları derneği bu çalışmalarını tüm sıkıntılara rağmen sürdürmeye devam ediyor.
Faaliyetlerimiz arasında sokak çalışması çocukların ve gençlerin sokaklarda güvenlerini kazanarak onları ikna etmek ve merkezlere ve ailelerine yönlendirmek…
Çamaşırhane Projesi ile gene sokaklarda yaşayan çocuk ve gençlerin temel ihtiyacını karşılamak banyo, temiz çamaşır, saçların kesilmesi, giysi değişimi, nüfus kâğıtlarının ve yeşil kartın çıkarılması, bağımlılık tedavisine yönlendirilmesi vb. çalışmalarını gerçekleştirir. Bakırköy Belediyesi Umut Çocukları İlk Adım İstasyon’unda ise daha uzun süreli bakımlarının sağlandığı yatılı 40 yataklı bir barınma Merkezimiz Mevcut…
Gece Barınağı Projemizi maddi imkânsızlıklar nedeniyle kapatmak zorunda kaldık. Dr Mete Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi projesinde okuma yazma eğitimi, bilgisayar eğitimi, müzik eğitimi, eğitici konferanslar ve paneller verilmiştir.Bu proje 5 yıl sürmüştür.Avcılar Umut Evi Projesi 4 yıl sürmüştür.Derneğimize maddi destek amacıyla Ajanda Projesi ve Mum Atölyesi Projesi gerçekleştirilmiştir.Beta Ayakkabı Firmasıyla Kullanılmış ayakkabılar firma tarafından toplanılmış,tamiri yapılmış derneğimiz tarafında Ayakkabı Projesi çerçevesinde ayakkabılar ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştır.
Ayrıca cezaevine düşmüş çocuk ve gençlere hukuksal destek ziyaretler ve maddi destek, askere gidenlere ziyaret destek hizmetlerini de vermeye çalışmaktayız. Dört yıldır Fatih İlçesinde bulunan Ulu batlı Hasan İlköğretim Okulu’nu da kardeş okul projesi kapsamına alarak desteklerimizi sürdürmekteyiz. Okulun boya badanası, tamirlerinin üstlenilmesi, müzik ve bilgisayar eğitim sınıflarının açılmasına öncülük etmek birçok çalışma içinde yer almaktayız. Toplumun, ailelerin, çocukların ve gençlerin eğitimi için dernek söyleşileri, paneller, sempozyumlar düzenlemekte, bu konuda broşür, kitap ve web sayfası ile geniş kitlelere ulaşmak için çaba sarf etmektedir.
Umut Çocukları Kitap projesi,Sinema filmi, tiyatro oyunuyla Türkiye’de ilk kez bu konuda öncelik ettik. Sokak çocuklarını sorunlarını anlatan “SIR ÇOCUKLARI” Filmi ve “SABAHA AZ KALA” Tiyatro oyunu beğeni kazandı ve birçok dalda da ödül aldı… Derneğin ilerde yapmayı düşündüğü projeleri arasında: Gelir getirmek ve rehabilitasyon amaçlı Sera Projesi , Bekar Evleri Projesi,Eğitim ve Mesleki Eğitim Projesi,Yetişkinlerin Eğitimi Projesi,Rehabilitasyon amaçlı Kamp Projesi,Sağlığı İzleme Projesi,Kardeş Okullar Projesini yurt çapında yaygınlaştırmak.Gençlik Kanunu çıkarılması konusunda öncülük etmek,Ailelerin Eğitimi Projesi,Evden Kaçan Çocuklar için Çocuk Sığınma Evi Projesi gibi projelerdir.
YUSUF AHMET KULCA’NIN HİKAYESİ
15 Ocak 1961 yılında Keşmir’de dünyaya geldi. Babası ve üç kardeşiyle 1969 yılında Türkiye’ye göç etti. Bir yıl Devlet misafirhanesinde kaldıktan sonra babasının kendilerine bakamaması nedeniyle üç kardeş Çocuk Esirgeme Kurumuna yerleştirildi. Yakacık Hatice Halim Yetiştirme Yurdu’nda 5 yıl kalan Kulca, Mevlana Kapı Yetiştirme Yurdu’na çalışmaya gönderildi. Dört ay bir işte çalıştıktan sonra, okumayı çok istediğinden Vali Yardımcısı Cudi Kalkan’ın desteğiyle Yedikule Mensucat Santral Ortaokulu’na başladı. Orta bir ve ikiyi burada okuduktan sonra Çatalca Yetiştirme Yurdu’na gönderildi. Orta son ve Liseyi Çatalca Lisesi’nde bitirdi.
1981’de üniversiteyi kazanamaması ve reşit olması nedeniyle yurtla ilişkisi kesildi. 1981 – 1984 yılları arasında sokakta yaşam mücadelesi veren kulca askere gitti. 1985’de askerden dönünce Hürriyet Holding’te çalışmaya başladı.1986’da sınavlara girerek İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji bölümünü kazandı.1987’de Hürriyet Elele Dergisi’nde stajyer muhabir olarak göreve başladı. Hem çalışıp hem de okulunu devam ettirdi.1992’de Üniversiteden mezun oldu. 14 Temmuz 1992’de 11 kurucu arkadaşıyla Türkiye’de ilk kez sokaklarda yaşayan çocuk ve gençlerle ilgili”Barınacak Yeri Olmayan Çocuk ve Gençleri Koruma Derneği”ni kurdu. Bir yıl sonra derneğin adı “Sokak Çocukları Derneği” olarak değiştirildi.
1994 Aralık ayında, çocuklar ve gençlerle daha yakından ilgilenmek amacıyla gazetecilikten ayrıldı. 1994’de yılın gazetecisi seçildi.
Başkanı olduğu dernek, yaptığı çalışmalar nedeniyle Nokta Gazetesi’nin “Zirvedekiler Ödülü’nü aldı.
1995 Nisan ayında Bakırköy Eski Belediye Başkanı Ali Talip Özdemir’in çağrısı üzerine Bakırköy Belediyesi’nde sokak çocukları ile ilgili çalışmaya başladı.
1996’da Derneğin adı “Sokak Çocukları Gönüllüleri Derneği” olarak değiştirildi.
1998 Nisan ayında, dönemin Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici’nin daveti üzerine sokak çocukları ve kimsesiz çocuklar konusunda danışmanlığına başladı ve Devlet Bakanı Melda Bayer,Devlet Bakanı Güldal Akşit ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun döneminde de Danışmanlığı devam etti. Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavvaf’ın danışmanlığını sürdürdükten sonra kendi isteğiyle Mart 2010 tarihinden beri İstanbul’a SHÇEK bağlı Eyüp Ayvansaray Çocuk ve Gençlik Merkezi’inde Öğretmen olarak görev yapmaktadır.
1992 yılından beri başkanı olduğu ve birçok kez ad değiştirerek 2001 yılında “Umut Çocukları Derneği” adını alan dernekteki 20 yıllık başkanlık yaptıktan sonra sokaktan kurtulmuş olan Ferhat Şahin’e başkanlığı, Ocak 2011’de devreden Yusuf Ahmet Kulca, başkan yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Evli ve 15 yaşında bir kız çocuğu babasıdır.
Kendisiyle ilgili forumlarda yapılan bir yorumdan alıntı:
“PEŞİNDEN GİTMEK DEĞİL SÜRÜKLENMEK LAZIM”.
Sevgilerimle
Olcay Muslu Gardner
Hocam Valla Helal Olsun Size Diyecek Bişi Bulamıyorum…
süper projemde yardımcı oldu………..